Нарастващ интерес към образователната и научна степен „доктор” в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”

Образователната и научна степен (ОНС) "доктор" се присъжда на лица, които притежават образователно-квалификационната степен "магистър", след обучение в докторантура и успешна защита на дисертационен труд, който аргументира задълбочени теоретични знания по съответната специалност и способности за самостоятелни научни изследвания.
Освен повишаването на образователния ценз, престижността на докторската степен и изискванията на трудовия пазар, като основен мотив за нарастващия интерес към обучението в ОНС „доктор”, кандидат-докторантите посочват и желанието за преподавателска кариера в сферата на висшето образование.

Като акредитирана от Националната агенция за оценяване и акредитация, Стопанска академия „Димитър А. Ценов” провежда редовно и задочно обучение, както и обучение при самостоятелна подготовка на докторанти в професионални направления 3.8 „Икономика” и 3.7 „Администрация и управление”.
Редовната и самостоятелната форма на обучение са с продължителност до 3 години, а задочната - до 4 години. За редовно и задочно обучение, финансирано от държавата (държавна поръчка) докторантите заплащат нормативно установени семестриални такси в размер на 350 лв. Редовните докторанти получават в рамките на целия срок на обучение месечна стипендия в размер на 450 лева.
По обявените за учебната 2013/2014 година конкурси за прием на редовни и задочни докторанти в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, кандидат-докторантите вече подават документи, като крайният срок за приемане е 26 септември 2013 г. Тази година кандидат-докторантите могат да кандидатстват за обучение, финансирано от държавата по 16 научни специалности (www.uni-svishtov.bg/ - Прием 2013/ОНС „Доктор): Финанси, Застраховане, Здравен мениджмънт, Социално дело, Счетоводство, Анализ, Контрол, Маркетинг, Световно стопанство и МИО, Икономика и управление на индустрията, Икономика и управление на търговията, Планиране, Статистика и демография, Социално управление, Приложение на изчислителната техника в икономиката, Политическа икономия.

Кандидатите за докторанти в редовна и задочна форма полагат конкурсен изпит по специалността и по един избран от тях чужд език (английски, френски, немски, испански и руски). Програмите, по които ще се проведат конкурсните изпити, се получават от съответните катедри, развиващи обучението. Тази година изпитите по специалността и избрания чужд език ще се проведат в периода от 18 ноември 2013 г. до 1 декември 2013 г. Кандидатите за докторанти на самостоятелна подготовка предлагат за обсъждане в съответната катедра, проект на дисертационния труд. Обучението на докторантите се осъществява по индивидуален учебен план.

Документи за кандидатстване за обучение в ОНС „Доктор” се подават в отдел “Докторантура и академично израстване” (тел. 0631/66-362, 66-200).