„Национални дни на кариерата” 2015 отново срещна свищовските студенти с бизнеса

„Национални дни на кариерата 2015 - Добра Кариера, Добър Живот” за поредна година срещна „лице в лице” студентите на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” с бизнеса. Най-големият форум за студентски стаж и кариера в страната се проведе за осми път в Свищовското висше училище. Форумът даде възможност на над 1500 студенти да посетят щандовете на участващите 26 фирми и институции от страната, представящи бизнеса и държавната администрация.


Националните дни на кариерата откри зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” проф. д-р Теодора Димитрова, която приветства от името на академичното ръководство организаторите и участниците. Тя подчерта, че това е форум, целящ по-добри възможности за реализация и развитие на младите и образовани хора в страната ни. Проф. Димитрова благодари на JobTiger за дългогодишното и ползотворно партньорство в името на „бъдещето на България”. Адмирирайки участието на представените фирми, зам.-ректорът заяви, че те са на територията на Висшето училище, обучило 150 000 успешно реализирани възпитаници как чрез доброто управление на парите да управляват света. „Вие се намирате в един оазис, който изобилства от добре подготвени кадри в областта на финансите, застраховането и социалното осигуряване, приложната макроикономика, счетоводството, стопанския и финансов контрол, статистиката и иконометрията, маркетинга, планирането, стопанското управление, екомениджмънта, бизнес информатиката, търговията, туризма, аграрната икономика, индустриалната бизнес икономика, публичната администрация, международните отношения” – каза проф. Димитрова. В обръщението си към студентите, тя пожела да намерят професията, която търсят – тази, която ще им донесе най-голямо лично удовлетворение и най-голям успех. По повод големия християнски празник Благовещение, в който бе открит форума, проф. Димитрова пожела на всички присъстващи здраве, усмивки и добронамереност.

Приветствие към участниците и към организаторите на форума отправи кметът на Свищов, Станислав Благов. „Стопанска академия е едно висше училище с утвърдена и засилваща се репутация в икономическото развитие на страната ни” – каза Станислав Благов. Говорейки за високата безработица, той подчерта, че „дните на кариерата” е изключително важен форум и за Свищов. По думите на кмета, и бизнесът, и местната администрация в общината изключително много разчитат на Стопанска академия.


Свищовските студенти и домакините, приветстваха и самите  организатори на националния кариерен форум. Управителят на JobTiger Светлозар Петров сподели, че този форум се провежда защото „бизнесът има нужда от младите хора”, а освен това студентите имат възможност да намерят желаната работна позиция или стажантска програма. Катерина Куртева – асистент „Човешки ресурси” в Нестле България, пожела на студентите успех, да не спират да  търсят това, което искат да намерят и смело да преследват мечтите си.

Сред гостите на откриването на осмото поредно издание на дните на кариерата в Свищов бяха зам.-ректорът проф. д-р Любен Кирев, зам.-кметът Пламен Александров, деканите, ръководители на катедри, директори на академични центрове и звена. Участващите във форума фирми и организации представи директорът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността към Свищовското висше училище – доц. д-р Николай Нинов. Той подчерта, че с всяка изминала година все повече студенти проявяват интерес към участие в дните на кариерата.


След официалното откриване на националния форум, студентите имаха възможност да посетят обособените щандове на представените фирми и институции, и да се запознаят с предлаганите от тях стажантски програми и работни места. В неформален разговор с консултанти и мениджъри на фирми студентите коментираха конкретните изисквания на работодателите за дадена позиция, а част от тях дори подадоха на място автобиография и мотивационно писмо за кандидатстване по стажантски програми. За втора поредна година, чрез предоставената от Стопанска академия възможност, и ученици от Държавната търговска гимназия в Свищов посетиха щандовете на представените фирми.


Полезна информация и ценни съвети възпитаниците на Стопанска академия получиха и по време на организираните съпътстващи националния форум презентации, уъркшопи и казуси от участващи във форума компании и организации. Презентацията на Нестле България бе на тема „Нестле се нуждае от младите хора в Алианса на младежта”, а JobTiger представи информация за изготвяне на CV, на мотивационно писмо и как може да бъде „спечелен работодателя”. Хилтън – София участва с презентация на тема „Вашето изключително бъдеще в Хилтън”.


Неправителствената организация „Заедно в час” проведе обучение за презентационни умения, като в рамките на срещата, на студентите бяха поставени и практически задачи, свързани с планиране на презентацията, изготвяне на слайд и анализиране на сценично поведение. 

Участници в „Национални дни на кариерата – 2015” в Стопанска академия:

  1. 1. JobTiger
  2. 2. Нестле България АД
  3. 3. UniCredit Bulbank
  4. 4. Агенция по заетостта
  5. 5. EY (Ernst & Young)
  6. 6. ПроКредит Банк (България)
  7. 7. АВВ България
  8. 8. Идеал Стандарт - Видима АД
  9. 9. TELUS International Europe
  10. 10. Център за развитие на човешките ресурси
  11. 11. Societe Generale Expressbank
  12. 12. Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение”
  13. 13. „ТИ БИ АЙ Банк” ЕАД
  14. 14. IPSOS
  15. 15. ЗК Лев Инс АД
  16. 16. „Никон М” ООД
  17. 17. Фондация „Заедно в час”
  18. 18. AIESEC Свищов
  19. 19. Хотелска верига „Хилтън” – София
  20. 20. ПОД „Топлина” АД
  21. 21. ЗД „Бул Инс” АД
  22. 22. Хотел „Пламена Палас” – Приморско
  23. 23. Караджъ Турс
  24. 24. ЗАД „ОЗК - Застраховане” АД
  25. 25. Кемапул ЕООД
  26. 26. Боровец – хотел „Самоков”