„Национални дни на кариерата 2017” срещна за десети път свищовските студенти с представители на бизнеса

Десетото за Стопанска академия „Димитър А. Ценов” издание на най-големия форум за студентски стаж и кариера в България - „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” 2017 отново срещна свищовските студенти с представители на бизнеса. За да представят пред младите хора работни и стажантски позиции, в изложението в Стопанска академия участваха 22 фирми и организации от страната.


Юбилейното за Академията в Свищов издание на националния форум откри ректорът доц. д-р Иван Марчевски. Говорейки за важността на форума и ползите за студентите и за бизнеса, ректорът подчерта, че работата на университетите е не само да подготвят специалисти, но и да осъществяват връзката между работодателите и техните бъдещи сътрудници в лицето на младите хора, които обучават. „В ситуация, когато се твърди, че търсенето на икономисти намалява е много важно да се види, че бизнесът е тук, защото има нужда от млади специалисти с икономическа квалификация и ги търси на правилните места – висшите учебни заведения, в които се подготвят икономисти от дълги години”, каза доц. Марчевски. Той благодари на организаторите от JobTiger, на генералния спонсор Нестле България и на всички участващи фирми за възможностите, които предоставят за младите хора от Стопанска академия. Приветствия към участниците отправиха и официалните гости на откриването: Светлозар Петров – управител на JobTiger; Светла Маринова – представител на Нестле България; Анелия Димитрова – зам.-кмет на община Свищов.


Форумът даде възможност на студентите да получат кариерни съвети и консултации, да коментират с мениджъри и представители на фирмите актуални теми, свързани с пазара на труда, да се информират за предлаганите стажантски програми и свободни работни позиции, да обсъждат с работодателите какви са техните изисквания, да разберат начините за по-успешен кариерен старт. Сред ползите за младите хора бе и осъществяването на пряк контакт с HR-специалисти, чрез който се избягва неудобството на дългия процес по селекция на кандидатстващите за работа. Студентите от Стопанска академия имаха възможност да си подадат документи за кандидатстване без да е необходимо да имат натрупан стаж. За част от младите хора това беше първа среща с работодател в неформална обстановка.

По традиция, през дните на кариерата беше организирано и предварително обучение, което проведе управителят на JobTiger. Той запозна студентите с каналите, по които могат да търсят работни или стажантски позиции, посочи важни детайли при подготовката на автобиография и мотивационно писмо, и им даде ценни съвети как да се подготвят за участието си във форума. Светлозар Петров коментира с младите хора и какво поведение е печелившо по време на интервю за работа.


В рамките на Националните дни на кариерата, в Стопанска академия се проведе и майсторски клас с експерт от практиката. Аглика Адамова – директор „Човешки ресурси” на българска верига ресторанти проведе обучение за студентите от специалност „Икономика на туризма” по дисциплината „Франчайзинг в туризма”. Гост-лекторът представи структурата на веригата и развивания от нея франчайз, отделите във фирмата, позиционирането й на пазара в България и в други страни. Аглика Адамова разказа пред свищовските студенти как фирмата подкрепя младите хора чрез новата си програма за платен стаж, обвързан с издръжката на студенти по време на обучението им във висше училище и осигуряването на работа.

Участници в „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” 2017 в Стопанска академия:

1. JobTiger
2. Нестле България
3. UniCredit Bulbank
4. Societe Generale Експресбанк
5. RADIOACTIVE INTERNACIONAL RECRUITMENT
6. Bulgarian Online Research
7. SiteGround
8. SITEL
9. Happy Bar & Gril
10. Университетски кариерни центрове
11. Банка ДСК
12. Coca Cola
13. Job Trust Recruitment
14. Cantek
15. WALLTOPIA
16. Център за развитие на човешките ресурси
17. Застрахователна компания „Лев Инс“ АД
18. Съвет по туризъм – Свищов
19. Община Свищов
20. Godzila – food & drink
21. Дирекция „Бюро по труда” – Свищов
22. Център за международна дейност при СА „Д. А. Ценов”