Национални дни на кариерата се проведоха за девети път в Стопанска академия

Деветото за Стопанска академия „Димитър А. Ценов” издание на най-големия форум за студентски стаж и кариера в България - „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” 2016 срещна свищовските студенти с ръководители и представители на 21 организации и фирми. При откриване на форума зам.-ректорът по студентска политика доц. д-р Николай Нинов заяви, че дните на кариерата са част от печелившата формула на успеха за обучаващите се в Свищовското висше училище. Значимостта на форума за добрия старт в кариерното развитие на студентите подчерта в приветствието си и ректорът доц. д-р Иван Марчевски. На студентите той пожела да реализират плановете си за стажове и кариера, а на работодателите – да открият в Свищов своите бъдещи ръководители на отдели, бранд мениджъри, изпълнителни директори. 


Ректорът благодари на организаторите от JobTiger и Академичния център за кариерно консултиране, на генералния спонсор Нестле България, на община Свищов и всички участващи фирми за възможностите, които предоставят за младите хора. Приветствия към участниците отправиха и официалните гости на откриването Светлозар Петров – управител на JobTiger, благодари на Стопанска академия за ползотворното сътрудничество през годините, на работодателите – за доверието към свищовските студенти и на генералния спонсор на проявата. Той сподели, че част от служителите в JobTiger са възпитаници на Стопанска академия, с които се е запознал именно на форума „Дни на кариерата” в Свищов. В приветствието си, Кенан Али – регионален мениджър на Нестле за Северна България, призова студентите да следват мечтите си и сподели, че компанията е силно ангажирана с развитието на младите хора в страната. Според зам.-кмета на община Свищов Анелия Димитрова, фактът, че този форум се провежда за девети път в Стопанска академия е показателна оценка за качеството на предлаганото образование и за националната значимост на Свищовското висше училище.


Форумът даде възможност на студентите да получат кариерни съвети и консултации, да се информират за предлаганите от фирмите стажантски програми и свободни работни позиции, да обсъждат с работодателите какви са техните изисквания, да разберат начините за по-успешен кариерен старт. Сред ползите за младите хора бе и осъществяването на пряк контакт с HR-специалисти, чрез който се избягва неудобството на дългия процес по селекция на кандидатстващите за работа. За част от младите хора това беше първа среща с работодател в неформална обстановка. 


В дните на кариерата в Свищов участваха и ученици, които заедно със студентите имаха възможност да се включат в дискусионни панели с представители на бизнеса, където се обсъждаха актуални теми, свързани с пазара на труда. Специализираните работилници осигуриха за посетителите практически умения и консултации за подготовка на автобиография и мотивационно писмо, за каналите, по които могат да търсят работни или стажантски позиции, за поведение и представяне по време на интервю. 


Част от студентите, посетили предварителните обучения за форума, бяха подготвили необходимите документи и се възползваха от възможността на място да кандидатстват за обявени от фирмите позиции. Изложението „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” се провежда за 15-та поредна година в страната в седем академични града. През годините във форума са участвали повече от 206 000 млади хора, като над 35 000 от тях са стартирали стаж или кариера след посещение на изложението. 

Участници в „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” 2016 в Стопанска академия:
1. JobTiger 
2. Нестле България
3. Ernst & Young 
4. UniCredit 
5. Университетски кариерни центрове
6. Център за развитие на човешките ресурси
7. Ipsos 
8. Societe Generale Експресбанк
9. Job Trust HR Recruitment & Consulting
10. Застрахователна компания „Лев Инс“ АД
11. Bulmit Global ЕООД
12. Съвет по туризъм – Свищов
13. Хотел-Ресторант „Нове“
14. Хотел „Пламена палас“ – Приморско
15. ЗД БУЛ ИНС АД
16. ЗАД „ОЗК Застраховане“ АД 
17. Bulgarian Online Research Ltd.
18. КЕМАПУЛ ЕООД
19. БУЛ БРОКЕР ООД
20. НАЦИОНАЛЕН СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ
21. LEVERAGE 21