Националните дни на кариерата ще срещнат свищовските студенти с 21 компании

Най-големият форум за студентски стаж и кариера в България - „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот” 2016 ще даде възможности на студентите от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” да се срещнат с представители на 21 компании. Това стана ясно на пресконференция, в която участваха доц. д-р Николай Нинов – зам.-ректор по студентска политика и институционална комуникация, Анелия Димитрова – зам.-кмет на община Свищов, Надежда Ангелова – мениджър „Обучение и развитие” в JobTiger, организатор на форума, Христина Тошкова – специалист „Корпоративна комуникация и корпоративни връзки” в Нестле България, генерален спонсор на форума, гл. ас. д-р Радосвета Кръстева – старши координатор в Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността на Стопанска академия. На срещата с медии те представиха програмата за 15-то издание на национално ниво, организирано в общо 7 академични града, и планираните дейности за тазгодишното издание на форума в Свищов. 

 
Деветото за Стопанска академия издание на „Национални дни на кариерата” ще се проведе на 30 март (сряда) в коктейл клуб „Салве” (до Ректората), а още на 29 март (вторник) от 13.00 часа в ауд. 10 (Акад. Иван Стефанов) ще стартира така нареченото „предварително обучение”, в което ще вземат участие HR-специалисти от JobTiger и служители от Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. По време на форума, студентите ще имат възможност да се срещнат с потенциални работодатели от различни сектори и да се запознаят на място с предлаганите от тях стажантски програми и свободни работни места, а компаниите ще могат да се свържат с амбициозни студенти, които търсят сериозна кариерна реализация. По традиция, в рамките на форума ще бъдат организирани специализирани „работилници” (уъркшопи), където студентите ще имат възможност да се запознаят в детайли с подготовката на автобиография и мотивационно писмо, да получат важни съвети за поведението си по време на интервю за работа. Нестле България и JobTiger стартират съвместното провеждане на отворени часове за CV консултации в рамките на инициативата „Alliance for YOUth” („Алианс за младежта”). Освен критериите за подготовка на успешно CV, сред темите, по които младите хора ще могат да получат консултации са как да оставят добър дигитален отпечатък, какви са каналите, по които могат да търсят работа или свободни стажантски позиции и др. 
„Фирмите, които ще бъдат представени в Стопанска академия ще заинтригуват студентите”, обеща зам.-ректорът доц. Нинов. Той подчерта, че за участие във форума са поканени и зрелостниците на всички средни училища в Свищов. Зам.-кметът изрази готовността на Общината да подкрепи инициативата, която широко отваря вратите за кариерната реализация на младите хора. 
През годините, в националното изложение са представени над 1000 компании, участвали са над 206 000 младежи, като повече от 35 000 са стартирали стаж или кариера. В Стопанска академия форумът се организира от Академичния кариерен център, който осъществява връзката между бизнеса и студентите. През последните две години, броят на регистрираните студенти, потърсили кариерно консултиране нараства и в момента те са над 4000. По думите на доц. Нинов, този факт показва, че студентите все по-осъзнато и по-мотивирано сами търсят връзката с бизнеса. Част от компаниите, с които си партнира Стопанска академия и Академичния кариерен център, ще бъдат представени и на „Национални дни на кариерата” 2016 в Свищов.