Национално състезание по маркетинг събра в Стопанска академия средношколци от осем икономически училища

Възпитаници на осем средни икономически училища в България участваха в Национално ученическо състезание по маркетинг, организирано от Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Надпреварата в това направление бе част от шестото издание на националните ученически състезания по икономика, които се провеждат в Свищовското висше училище за трета поредна година. 

С приветствие от името на академичното ръководство, състезанието откри зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” проф. д-р Теодора Димитрова. Тя приветства учениците и техните учители с „Добре дошли” в единствената в пределите на Р България класическа Академия по икономика. Цитирайки част от завещанието на Димитър Ценов, зам.-ректорът подчерта, че днес – 102 години след завещанието на Дарителя, в Свищов не само съществува, не само се развива, но и се утвърждава като лидер на образователния пазар по икономика, администрация и управление Свищовската Алма матер. „Днес Стопанска академия е модерно висше училище, което развива образование в трите степени – „бакалавър”, „магистър” и „доктор”, както и в продължаващото обучение” – каза проф. Димитрова. Тя поясни, че образователното портфолио на Академията наброява 17 атрактивни бакалавърски програми, над 100 пазарно ориентирани магистърски програми, над 100 програми в продължаващото обучение и 13 профилирани докторски програми. „Благодарение на това, ние днес имаме над 140 000 възпитаници, успешно реализирани както в национален, така и в международен мащаб”. Проф. Димитрова пожела на учениците спортен хъс и успешно представяне в своеобразната надпревара, и приятни емоции в академичната атмосфера на Свищов.

Сред гостите на официалното откриване бяха декани на факултети, ръководители на катедри, академични преподаватели, учители от средни икономически училища в страната. Приветствие към участниците отправи и ръководителят на катедра „Маркетинг” – доц. д-р Тодор Кръстевич. За „изкушените от маркетинга” той поясни, че участниците в състезанието ще бъдат потопени в една компютърно базирана бизнес симулация, която се използва в големи международни компании, ще бъдат подложени на предизвикателството да вземат истински управленски решения във виртуална среда и да се конкурират помежду си за вниманието и парите на потребителите. „Целта не е да ви оценяваме и да доказвате какво знаете. Целта е да попаднете в една среда заедно с вашите съученици от другите елитни средни икономически училища и да усетите екипния дух при вземането на маркетинговите решения и реализиране на маркетингови стратегии. Вие няма да бъдете оценявани по субективен път, а мощен доказан компютърен алгоритъм ще определя най-добрите и ще ги разграничава от добрите” – каза още доц. Кръстевич, коментирайки заданието, с което Стопанска академия предизвика средношколците, избрали да се състезават в направление „Маркетинг”. С пожелание за успех, той подчерта, че най-важното е удоволствието от процеса.   

Приветствие към учениците и техните учители отправи и директорът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, доц. д-р Николай Нинов.
В състезанието участваха ученици от: Търговска гимназия – Бургас; СОУ „Васил Кънчов” – Враца; ПГИ „Робер Шуман” – Разград; ДТГ „Д. Хадживасилев” – Свищов; ПГСУАУ „Атанас Буров” – Силистра; Националната финансово-стопанска гимназия – София; Финансово-стопанска гимназия „А. Буров” – Хасково; Търговска гимназия „В. Априлов” – Червен бряг. Участниците от едно училище бяха разпределени на случаен принцип в девет различни екипа от по трима души. В помощ на учениците бяха изявени студенти от специалност „Маркетинг”, които в ролята на ментори оказваха компетентна подкрепа на отборите. Всеки екип получи комплект с казус и помощни материали. За  отборите бяха осигурени и работни офиси, обособени в различни аудитории на висшето училище.
В рамките на двудневното състезание учениците участваха в маркетингова симулация, която позволи активното им  въвличане в дискусии и вземането на управленски решения, с цел оптимизиране на пазарното присъствие на ръководените от тях виртуални фирми. Класирането на участниците беше извършено на базата на комплекс от критерии, сред които кумулативен ранг, кумулативен оборот, кумулативен дивидент, изплатен на акционерите,  цена на акциите на предприятието в края на периода,  оценка на изработения от екипа рекламен постер.

В оспорваната надпревара на първо място се класира отбора в състав Иван Иванов от ФСГ „А. Буров” – гр. Хасково, Инна Гергова от СОУ „Васил Кънчов” – Враца и Нежля Осман от Търговска гимназия – Бургас с ментор Димитър Георгиев. Наградата на Ректора връчи на победителите проф. Димитрова. За доброто си представяне останалите отбори бяха отличени с осем специални награди.

Наградата на Декана на факултет „Мениджмънт и маркетинг” получи отбор:
Теодора Драганова - ПГСУАУ „Атанас Буров”, гр. Силистра
Иван Павлевчев - НФСГ, гр. София
Фатме Юсеин - Търговска гимназия, гр. Бургас
ментор Криста Първанова

Наградата на катедра „Маркетинг” получи отбор:
Анна Русева - НФСГ, гр. София
Роксана Станева - ПГИ „Робер Шуман”, гр. Разград
Николай Георгиев - ТГ „В. Априлов”, гр. Червен бряг
ментор Венета Петкова

Наградата на „Общинска банка” получи отбор:
Моника Ангелова - ФСГ „А. Буров”, гр. Хасково
Таня Георгиева - Търговска гимназия, гр. Бургас
Теодора Димитрова - ПГСУАУ „Атанас Буров”, гр. Силистра
Анелия Иванова - ТГ „В. Априлов”, гр. Червен бряг
ментор Лъчезар Личков

Наградата на SG Експресбанк получи отбор:
Садифе Акиф - ПГИ „Робер Шуман”, гр. Разград
Нели Янкова - ФСГ „А. Буров”, гр. Хасково
Димитър Стоянов - ТГ „В. Априлов”, гр. Червен бряг
ментор Калоян Бонев

Наградата на „Общинска застрахователна компания” - клон Свищов получи отбор:
Анабел Венелинова - ДТГ „Димитър Хадживасилев”, гр. Свищов
Симона Иванова - НФСГ, гр. София
Милка Неделчева - ПГИ „Робер Шуман”, гр. Разград
ментор Мартина Кръстева

Наградите на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността получиха 3  отбора:
Иван Борисов - НФСГ, гр. София
Ева Панева - ПГСУАУ „Атанас Буров”, гр. Силистра
Димитрина Димитрова - ТГ „В. Априлов”, гр. Червен бряг
ментор Атанаска Решеткова
Кристиана Димитрова - ДТГ „Димитър Хадживасилев”, гр. Свищов
Павлинка Йорданова - ПГИ „Робер Шуман”, гр. Разград
Гергана Георгиева - Търговска гимназия, гр. Бургас 
ментор Цветелина Търкова
Цветан Миньовски - СОУ „Васил Кънчов”, гр. Враца
Петя Иванова - ПГСУАУ „Атанас Буров”, гр. Силистра
Михаела Василева - ФСГ „А. Буров”, гр. Хасково
ментор Недялко Ефтенов