Национално състезание по счетоводство срещна в Стопанска академия средношколци от страната

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за пореден път предизвика българските ученици от средните икономически училища за участие в Национално състезание по икономика, което се провежда за трета поредна година в Свищов и е под патронажа на Ректора – проф. д-р Величко Адамов. В рамките на Осмото издание на ученическата надпревара се проведе състезание в направление „Счетоводство”.

С приветствие от името на академичното ръководство,  състезанието откри зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” – проф. д-р Теодора Димитрова. С „Добре дошли в Свищов – градът на свободата, градът на първия български финансов министър Григор Начович, градът на Щастливеца – Алеко Константинов, градът на автора на българския химн – Цветан Радославов” проф. Димитрова приветства участващите в състезанието ученици и техните учители. Тя поздрави гостите и с „Добре дошли в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, като  подчерта, че това висше училище е лидер на образователния пазар по икономика, администрация и управление и работи в партньорство с представените средни икономически училища. „Днешният форум е израз на това партньорство в името на бъдещата България, защото именно вие сте бъдещето на България” – каза още проф. Димитрова. 


С приветствие и пожелание за успех към учениците се обърна и ръководителят на катедра „Счетоводна отчетност” – проф. д-р Михаил Дочев. „Счетоводителят е дялан камък и пасва на много места” – каза той и допълни, че без счетоводство и без тази професия никъде неможе. Във връзка с обучението на такива специалисти в Стопанска академия, той подчерта, че освен на солидна и качествена подготовка, преподавателите залагат на доверие и инвестиции в бъдещето на студентите.

Сред гостите на официалното откриване на форума бе деканът на факултет „Стопанска отчетност” проф. д-р Атанас Атанасов. Преди да представи участващите отбори, приветствие към учениците и техните учители отправи и директорът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, доц. д-р Николай Нинов.


В състезанието по икономика в направление „Счетоводство” участваха ученици от ПГИ „Ив. Илиев” – Благоевград, Търговска гимназия – Бургас, Старопрестолна гимназия по икономика – Велико Търново, ПГ „Проф. д-р А. Златаров” – Видин, ПГЛПИ „А. Буров” – Горна Оряховица, ФСГ „В. Левски” – Добрич, НТГ – Пловдив, ДТГ „Димитър Хадживасилев” – Свищов, ПГИ „Проф. д-р Д. Табаков” – Сливен, ПГИ „К. Маркс” – Смолян, ТГ „Княз Симеон Търновски” – Стара Загора, ФСГ „А. Буров” – Хасково и ПГИ – Шумен. Участниците в това направление се състезаваха индивидуално като решаваха тест от 30 въпроса. Чрез поставеното задание, учениците трябваше да демонстрират познания, свързани с осчетоводяване на приходи и разходи в различни производствени предприятия, взимания от клиенти за извършени услуги, представяне на финансови отчети и др. дейности свързани със Закона за счетоводството и приложимите счетоводни стандарти.

Най-висок резултат на теста постигна Мария Вълканова от Национална търговска гимназия – Пловдив. Наградата на Ректора й връчи зам.-ректорът проф. Димитрова.

С индивидуални награди бяха отличени и следващите по показан резултат участници. Андриян Христов от ФСГ - Добрич получи наградата на катедра „Счетоводна отчетност”, връчена от проф. Дочев, а наградата от практиката получи Петра Фотева от ТГ – Бургас, връчена от гл. ас. д-р Иван Андреев. Всички ученици получиха поименни сертификати за участие в Националното състезание по икономика в направление „Счетоводство”.