Национално ученическо състезание по туристически бизнес проведе Свищовската академия

Академичното ръководство на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, Кариерен център, направление „Образователен маркетинг” и катедра „Икономика и управление на туризма” организираха за поредна година Национално ученическо състезание по туристически бизнес. Средношколската надпревара се проведе в присъствен формат и предизвика участници от осем училища – Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов” – гр. Дряново, Професионална гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев” – гр. Луковит, Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” – гр. Свищов, Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов” – гр. Кнежа, ПДТГ „Димитър Хадживасилев” – гр. Свищов, СУ „Николай Катранов” – гр. Свищов, Търговска гимназия „В. Е. Априлов” – гр. Червен бряг, СУ „Димитър Благоев” – гр. Свищов.

С „Добре дошли в СА „Д. А. Ценов” участниците приветства проф. д-р Марияна Божинова – ректор на СА „Д. А. Ценов” и ръководител катедра „Икономика и управление на туризма”. Тя пожела на учениците успешно представяне в състезанието и поясни, че сертификатът, който ще получат, им осигурява предимството при кандидатстване да бъдат записани за студенти в Свищовското висше училище по първа желана специалност в редовна форма на обучение по държавна поръчка. „Уверявам Ви, че сте на правилното място, защото СА „Д. А. Ценов” продължава да следва своите традиции, съчетавайки ги с иновации в обучението и научните изследвания, за да поддържа своето място сред най-елитните висши училища в България”, каза проф. Божинова. Тя поясни, че спец. „Икономика на туризма” е сред топ-специалностите на Свищовската академия и с всяка изминала година става все по-желана и предпочитана от кандидат-студентите.

Доц. д-р Любка Илиева – преподавател към катедрата-организатор, представи заданието, с което бяха предизвикани средношколците. Разпределени в шест отбора с представители на различни училища, учениците трябваше да влязат в ролята на туроператори. Екипите трябваше да разработят и представят проект за иновативен продукт на туроператор, който да се предложи на туристите за предстоящите майски празници (6-8 май 2023 г.). Организираното туристическо пътуване следваше да се отличава с възможност за индивидуални преживявания за участниците. За представяне на идеята отборите визуализираха офертата, брандираха агенцията с разработено за целта лого, изясниха обхвата на предлаганите основни и допълнителни услуги, спецификата на включените туристически обекти в програмата. Участниците разработиха рекламни материали – банер за интернет реклама и рекламна брошура, чрез които промотираха новия си продукт.
Работата на ученическите отбори подпомагаха ментори, в лицето на настоящи студенти от спец. „Икономика на туризма” – втори, трети и четвърти курс, както и докторант в редовно обучение, „Икономика и управление” (туризъм). Част от менторите също са били участници в предходни издания на Националните ученически състезания, които Академията провежда ежегодно. Разполагайки с достъп до компютри, интернет и съветите на своите ментори, членовете на отборите трябваше бързо да се адаптират и да разпределят адекватно задачите помежду си, за да могат да работят заедно ефективно. Това допринесе както за развиването на междуличностните умения, така и за готовността им да поемат лична отговорност. Докато учениците създаваха своя туристически продукт, академичните преподаватели от катедра „Икономика и управление на туризма” проведоха работна среща с учителите от средните училища.


Идеите и презентациите на отборите оценяваше жури с председател проф. Божинова и членове Росен Маринов – директор на Дирекция „Култура и културно наследство” при Община Свищов, Владислав Крумов – собственик на „Амави Травел” ЕООД (туроператор и туристически агент) и доц. д-р Тихомир Личев – преподавател от катедра „Икономика и управление на туризма”.
Първо място и „Наградата на Ректора” журито присъди на отбор в състав Рени Тасева от ПГИ „Рачо Стоянов” – гр. Дряново, Ивайло Василев от СУ „Н. Катранов” – гр. Свищов и Андреа Кръстева от СУ „Д. Благоев” – гр. Свищов, с ментор Анна Ангелова – студентка в IV курс от спец. „Икономика на туризма”. Отличените ученици от отбора-победител получиха и персонални награди от Владислав Крумов – три ваучера, всеки на стойност 100 лв., за ползване на туристически услуги в някой от седемте офиса на Amavi Travel. Наградата връчи ректорът на Академията, проф. Божинова.
Второ място с награди от катедра „Икономика и управление на туризма” завоюва отборът на Габриела Дунова от ПГЗ „Стефан Цанов” – гр. Кнежа, Гергана Борисова от СУ „Н. Катранов” – гр. Свищов, Ирена Славова от СУ „Д. Благоев” – гр. Свищов, Петър Пенев и Димитър Червенков от СПГ „Ал. Константинов” – гр. Свищов, с ментор Тома Томов – IV курс. Наградата връчи Росен Маринов.
На трето място с награди от катедрата се класира отборът на Миролюба Стоянова от ПГИ „Рачо Стоянов” – гр. Дряново, Михаела Илиева от ПДТГ „Д. Хадживасилев” – гр. Свищов, Йордан Шопов от СУ „Н. Катранов” – гр. Свищов и Сандра Кръстева от СУ „Д. Благоев” – гр. Свищов, с ментор Янислав Петров – III курс. Наградата връчи Владислав Крумов.
Останалите екипи, които впечатлиха със своята иновативност и комуникативност, получиха поощрителни награди от катедра „Икономика и управление на туризма”. Учителите също получиха награди – икономическа литература от организаторите.

Националното ученическо състезание по туристически бизнес се проведе в деня, обявен за „Ден на студента от спец. „Икономика на туризма”, и средношколците присъстваха на традиционната ежегодна „Вечер на специалността”, в която участваха настоящи студенти и алумни възпитаници на катедрата от ОКС „бакалавър”, ОКС „магистър” и ОНС „доктор”.