Научни изследвания за икономическите и правни аспекти на търговията и туризма представиха свищовски студенти

Кръгла маса на тема „Икономически и правни аспекти на търговията и туризма в Република България” даде възможност на студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” да представят свои разработки по темата. Научната проява бе организирана съвместно от катедрите „Търговски и туристически бизнес” и „Правни науки и екология”, като структурни звена на факултет „Производствен и търговски бизнес”. Във форума участваха  деканът на факултета – проф. д-р Анета Денева, ръководителите на отрасловите катедри към факултета – проф. д-р Любчо Варамезов, доц. д-р Виолета Блажева и доц. д-р Светослав Илийчовски, ръководителят на катедра „Правни науки и екология” – доц. д-р Пенко Димитров, зам.-кметът на Община Свищов по „Социална и интеграционна политика” – Пламен Александров като представител на местната власт,  председателят на „Съвет по туризъм” в гр. Свищов – Стефан Проданов, академичните състави на двете катедри-организатори и 50 студенти от  специалностите „Икономика на търговията” и „Икономика на туризма”.


Срещата откри доц. д-р Светослав Илийчовски – ръководител на катедра „Търговски и туристически бизнес”. Той приветства присъстващите на кръглата маса и поясни, че целта на форума е да се предоставят възможности за изява на изследователското и творческото мислене на второкурсниците, обучавани в специалностите „Икономика на търговията” и „Икономика на туризма” в образователно-квалификационна степен „бакалавър”. В своето експозе доц. Илийчовски представи актуалността на избраната проблематика на кръглата маса и подчерта: „В условията на глобално икономическо пространство, когато пазаруваме в световни вериги супермаркети и имаме неограничени възможности да пътуваме до далечни туристически дестинации, търговията и туризмът са едни от най-значимите за икономиката на България отрасли в сектора на услугите”.


Пред участниците в кръглата маса бяха презентирани 10 научни доклада, разработени от 29 студенти-второкурсници, и публикувани в сборник с доклади, издание на Академично издателство „Ценов”. Научните разработки бяха  разделени в две тематични направления, свързани с търговията и туризма. В първото тематично направление „Търговията в съвременната икономика – теоретични, практикоприложни и правни аспекти на развитие” участниците въведоха като отправни пунктове икономическите и правните аспекти на търговията, свързани с възникването и развитието на търговските структури в условия на необходимост от правна закрила както на осъществяваната бизнес дейност и постигнати пазарни резултати, така и на защита правата и икономическите интереси на потребителите при придобиване на стоки и услуги. Обхванатите в тематичното направление доклади на студентите последователно разгледаха измеренията на социалната отговорност на търговеца, правата на потребителите в сферата на търговията и туризма, предизвикателствата пред търговията с индустриални стоки, предлагането на иновативни решения на пазара на селскостопански стоки и ролята на посредника, като ключова фигура в търговския бизнес. Аудиторията беше заинтригувана от провокиращи въпроси, поставени от доц. д-р Светослав Илийчовски, доц. д-р Пенко Димитров, доц. д-р Петранка Мидова, гл. ас. д-р Христина Атанасова, ас. д-р Любка Илиева, ас. Елена Александрова, ас. Милен Атанасов, Любомир Петков – студент в III курс, специалност „Икономика на туризма”.  

Изследователският интерес на студентските разработки от второто тематично направление „Държавата и туризмът – реалности и перспективи” бе насочен към основни проблеми, тенденции и перспективи в развитието на туризма, откроени на макро- и микроравнище при съблюдаване на определените от държавата законови условия и ред за извършване на туристическите дейности. Студентите засегнаха проблемите, проявяващи се в националната и международната туристическа практика, свързани с разработване на туристически дестинации, правната уредба и функциите на туристическите сдружения, системите за категоризиране на средствата за настаняване, правната уредба на дейността на туристическото предприятие и съществуващите интернет възможности пред туризма.


Комисия, председателствана от доц. Илийчовски и членове  доц. Димитров, ас. д-р Любка Илиева и ас. Елена Александрова, открои три от представените научни доклада в определени категории. За теоретична значимост на научната разработка грамота и награда получиха Николета Николова и Сузан Зекки от специалност „Икономика на туризма” с доклад на тема „Правна уредба и функции на туристическите сдружения”. За емпирична разработка с грамота и награда беше отличен докладът „Предизвикателства пред търговията с индустриални стоки” с автори Гюлфен Мехмедова, Марияна Матева, Емине Динчер, Кезбан Ахмедова от специалност „Икономика на търговията”. Грамота и награда за иновативност на разработката спечелиха Георги Върбанов, Григор Василев, Станислав Куманов и Христо Стефанов от специалност „Икономика на търговията”.


Организаторите обобщиха, че с публикуването на научните разработки  студентите, обучавани в специалностите „Икономика на търговията” и „Икономика на туризма”, проявяват своя стремеж и изследователска активност към ново познание, осигуряващо им достойно място в техните бъдещи бизнес начинания.