Николай Дойнов стана „Доктор Хонорис кауза” на Стопанска академия „Д. А. Ценов”


Стопанска академия „Димитър А. Ценов” удостои с почетното звание „Доктор Хонорис кауза” Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища и председател на Съвета на настоятелите на Свищовското висше училище. Официални гости на тържествената церемония за връчване на почетните символи бяха д-р Анелия Димитрова – зам.-кмет на община Свищов, Росен Маринов – директор Дирекция „Култура и културно наследство”, Пламен Александров – председател на Настоятелството на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856” – Свищов и зам.-председател на Съюза на народните читалища, Геновева Танчовска – секретар на свищовското читалище. Професионалната и обществена дейност на номинирания за почетен доктор пред академичната общност и гостите на церемонията представи проф. д.н. Борислав Борисов – председател на Общото събрание на Академията. 





Николай Дойнов е роден на 12 февруари 1963 г. в София, в семейството на икономисти. Баща му е възпитаник на Стопанската академия, а майка му – на ВИИ „Карл Маркс” (днес УНСС). През 1977 г. Николай Дойнов е приет за ученик в първия випуск на Националната гимназия за древни езици и култура, която завършва през 1982 г. с отличие. Същата година кандидатства в Софийския университет и е приет на първо място в специалност „Българска филология”. През 1995 г. завършва в УНСС спец. „Управление на инвестициите”. Баща на две деца е. Съпругата му – Анита Тарасевич, е писател, автор на сборници с разкази, романи, книги за деца и др. 
През 1989 г. Николай Дойнов създава Независимия синдикат на читалищните работници. През 1991 г. е избран за изпълнителен секретар на КНСБ и член на Изпълнителния комитет, а през 1999 г. създава фондация „Национална читалищна мрежа”. През 2011 г. е избран за председател на Съюза на народните читалища в България и е преизбиран през 2014 и през 2017 г. По настояване на Николай Хайтов, през 1997 г. Николай Дойнов е приет за член на Съюза на българските писатели. От 2012 г. е председател на Комисията по творчески индустрии в Асоциацията на индустриалния капитал, а от 2014 г. е председател на Обществения съвет по култура при министъра на културата. Има множество издадени книги в България и в чужбина, носител е на редица национални литературни награди. Николай Дойнов е единственият двукратен носител на най-високата награда на Министерството на културата „Златен век” (2012 г. и 2019 г.). Удостоен е с орден „Св. Св. Кирил и Методий” – Първа степен, с указ на Президента на Р България през 2015 г. 
Решението на Академичния съвет за удостояването на Николай Дойнов с почетното звание „Доктор Хонорис кауза” на Стопанската академия представи по време на церемонията ректорът – доц. д-р Иван Марчевски. Според мотивите за взетото на 20.11.2019 г. решение, почетното звание се присъжда на Николай Дойнов за приноса му към развитието на институционалните контакти на СА „Д. А. Ценов”, както и поради изявените му заслуги за развитието на българската култура и духовност. Ректорът връчи регалите за „Доктор Хонорис кауза”, а в чест на новия почетен доктор, Първи български хор „Янко Мустаков” към ПБНЧ изпълни „Многая лета”. 



Николай Дойнов благодари за оказаната му чест и изрази убедеността си, че Стопанска академия „Д. А. Ценов” ще пребъде, докато има хора, които са влюбени в науката, културата и българщината. „Ние ще продължим да се отстояваме с цената на всичко. Винаги ще я има Стопанската академия!”, заяви категорично Николай Дойнов. Той подари на Академията икона на Спасителя Исус Христос, която е донесъл от Атон, с посланието тя да напомня, че „всички сме хора и само единни можем да преодоляваме всяко едно препятствие”. Академичното слово на новия почетен доктор бе посветено на културните и творчески индустрии, които по думите му, днес са почти непозната територия, все още необособена теоретически, но непрекъснато развиваща се. Той заяви, че липсва теоретичен модел и предложи Свищовското висше училище да създаде център за мониторинг и изследване на креативната индустрия в България. 
Зам.-кметът д-р Анелия Димитрова връчи на новия почетен доктор поздравителен адрес от името на кмета на Общината – Генчо Генчев. 



Тържествената церемония за присъждане на почетното звание завърши с изпълнение на химна на Стопанската академия. Николай Дойнов посети Академичния музей и положи подпис в летописната книга на Висшето училище. Той поднесе цветя пред паметника на Дарителя, Димитър Ценов.