Нов служебен ректор обединява академичната общност в Свищов

Проф. д-р Марияна Божинова е категоричният избор на академичната общност в Свищов за нов временно изпълняващ длъжността ректор на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Проф. Божинова бе одобрена с гласовете на 101 представители на хабилитирани и нехабилитирани преподаватели, студенти, докторанти и служители от участвалите в гласуването 108 души. 

До определяне на лице за нов ВрИД ректор се стигна след писмо на министъра на образованието от 27 ноември 2015 г. до академичната общност в Свищов. В него проф. Тодор Танев моли академичната общност в срок до 30.11.2015 г. да предложи лице, което да бъде определено за нов ВрИД ректор във връзка с това, че на 3 декември изтича мандата на настоящия служебен ректор. „Новият временно изпълняващ длъжността следва в най-кратък срок да организира и проведе избори за нови ръководни органи на Академията”, се казва още в писмото на министъра на образованието. 

Чрез обединяването си зад личността на проф. Божинова, академичната общност за пореден път показа обща воля и категорично желание за провеждане на избори за органи на управление за мандат 2015-2019 г. Кандидатурата на проф. Божинова бе подкрепена и от двамата кандидати, заявили желание да участват в надпреварата за ректор – проф. д-р Андрей Захариев и доц. д-р Иван Марчевски. От трибуната на проведеното в Стопанска академия събрание (на 30.11.2015 г.) за определяне на нов ВрИД ректор, проф. Захариев обяви, че е оттеглил двете си съдебни жалби. 
Новият временно изпълняващ длъжността ректор на Стопанска академия следва да бъде назначен с нова заповед на министъра на образованието.