Новата европейска програма Еразъм+ бе представена в Стопанска академия

Обучителен семинар по новата европейска програма „Еразъм+” се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Екипът на Центъра за международно сътрудничество и проекти (ЦМСП) към Свищовското висше училище представи пред катедрените Еразъм координатори нови моменти на Програмата, която ще стартира от следващата учебна година.
„Еразъм+” ще обедини седем програми, съществували до края на 2013 г. : „Учене през целия живот” („Еразъм”, „Леонардо да Винчи”, „Коменски”, „Грюндвиг”, „Учебни визити”); „Младежта в действие”; „Еразмус Мундус”; „Темпус”; „Алфа”; „Edulink”; Програма за двустранно сътрудничество с индустриализирани страни. Новата европейска програма се базира на интегриран подход, който гарантира ефективно взаимодействие между всички сектори в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. Тя подкрепя дейности в сферата на училищното образование, висшето, професионалното, образованието за възрастни и младежкия сектор.  


Стопанска академия вече е университет – партньор и по новата европейска програма. Получената Еразъм харта е за периода 2014-2020 г. и дава право на Свищовското висше училище да осъществява всички видове мобилности, свързани с висшето образование, както и да участва в съвместни международни проекти по „Еразъм+”. Програмата разширява обхвата на държавите, което увеличава и възможностите на студенти, преподаватели и административен персонал за осъществяване на избраните мобилности. Освен държавите-членки на Европейския съюз, сред страните участнички в Програмата са Лихтенщайн, Исландия, Норвегия, Швейцария, Република Македония и Турция. Мониторингът по изпълнение на Програмата ще се осъществява чрез електронна платформа, достъпна както за Националната агенция „Център за развитие на човешките ресурси”, така и за Европейската комисия.

Освен представяне на нови моменти по „Еразъм+”, в рамките на работната среща бяха обсъдени и промените в индивидуалния учебен план на студентите по време на мобилността им в чуждестранен университет (Learning Agreement). За представяне на предстоящи промени в други документи, касаещи новата програма, ЦМСП ще организира и  последващи  обучителни семинари.

Европейската програма, насърчаваща международното сътрудничество при повишаване качеството на обучение във висшето образование, привлича все повече студенти за реализиране на мобилности с цел обучение или практика, констатира екипът на ЦМСП. Това потвърди и Владимир Вишньов – един от чуждестранните студенти, реализирал мобилност в Стопанска академия през летния семестър на настоящата учебна година.

Владимир е третокурсник по спец. „Управление” в Латвийския университет в Рига – най-голямото висше училище в Латвия, основано през 1919 г. За първи път се обучава по програма Еразъм, като сред мотивите му да избере точно България и конкретно Стопанска академия е възможността да се обучава изцяло  на английски, но същевременно в извънаудиторната си заетост да може свободно да комуникира на руски език. Освен качеството на обучение и усъвършенстване на езиковите познания по избрания работен език, чуждестранният студент подчерта и  прилаганите в Стопанска академия интерактивни форми на обучение. Сред предимствата, за които Владимир иска да разкаже на своите колеги и приятели в Рига, е „възможността да откриеш един по-различен свят”. По думите му, всяка държава е уникална, но това което той е успял да види и преживее в България ще остави незабравими спомени. „Свищов е място, където може да учиш, да се забавляваш, да създаваш нови контакти и приятелства, да опознаваш нови култури” – сподели Еразъм студентът от Латвия. При реализиране на своята мобилност с цел обучение, Владимир е създал ценни приятелства със студенти и от други държави. Посетил е различни български градове, запознал се е с историята и културата на страната ни, а при изкачването до Рилските езера за първи път в живота си е видял „сняг до колене”. Преди да напусне Свищов студентът от Латвийския университет сподели, че веднага щом ще прибере в родния си дом ще приготви за близките си традиционната за България шопска салата.

Всички изпити в Стопанска академия  Владимир Вишньов е взел с отлични оценки и възнамерява отново да се възползва от възможностите, които новата европейска програма „Еразъм+” ще предостави на студентите.