Нови договори за сътрудничество сключи Стопанска академия с чуждестранни университети

Нови договори за взаимно сътрудничество сключи Стопанска академия „Димитър А. Ценов” с два университета в Украйна. По време на официална визита, ректорът на свищовското висше училище – проф. д-р Величко Адамов подписа договор с ректора на Киевския национален икономически университет – академик проф. д-р ик.н. Анатолий Павленко, герой на Украйна.

В образователните класации на висшите училища в Украйна, Киевският национален икономически университет заема позиция в топ 3 на университетите и лидерска позиция сред икономическите държавни висши училища в страната. Втората визита на проф. Адамов бе в Черниговския държавен технологичен университет в едноименния украински град. На официална церемония ректорите на двете висши учебни заведения – проф. д-р Величко Адамов и проф. д-р ик.н. Сергей Шкарлет парафираха договора за взаимно сътрудничество.

В рамките на визитата си в Украйна, ректорът на Стопанска академия проведе работни срещи със свои колеги и от други висши учебни заведения, с които Свищовската Алма матер има дългогодишни партньорства. Придружаван от доц. д-р Агоп Саркисян – старши координатор в Центъра по международно сътрудничество и проекти при Стопанска академия, ректорът проф. Адамов се срещна с ректорите и ръководствата на Одески национален икономически университет, Донецки национален университет и Тернополски национален икономически университет. По време на работните срещи са обсъдени нови идеи за задълбочаване на сътрудничеството на база анализ на постигнатото до този момент. Предложени са конкретни форми за студентска и преподавателска учебна мобилност, дискутирани са възможности за сътрудничество при реализиране на съвместни образователни и научни проекти. Сред обсъжданите идеи са нови съвместни  публикации в издания на партньорските университети, организиране на бъдещи съвместни научни форуми и други образователни инициативи.