Нови програми за сезонна заетост за студенти, представени от „BULMIT” Свищов – официален представител на HOPS за България

На 21 януари 2014 г. (вторник) фирма „BULMIT” гр. Свищов – официален  представител за България на HOPS, оповести пред студентите, обучаващи се в СА „Д. А. Ценов” новите програми за сезонна заетост във Великобритания. HOPS е част на Националната федерация на клубовете на младите фермери /Англия и Уелс/, и се намира в седалището на Клубовете на младите фермери в Стоненлей Парк и Оператор, назначен от Министерството на Вътрешните работи на Обединеното Кралство /Дирекция Имиграция и Националност/ за изпълнител на Програмата за сезонни селскостопански работници.

В рамките на презентацията г-н Петър Митев, собственик на фирма „BULMIT” – дългогодишен партньор на Стопанска академия и в частност на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, представи новостите в програмата за сезонни селскостопански работници, служеща на фермерите и селскостопанските производители от Обединеното Кралство, като източник на работна ръка от континента, който да задоволи търсенето за попълване на незаетите места за сезонни работници.

Г-н Митев запозна присъстващите с изискванията на програмата – езикови познания, трудови и професионални умения, такси за включване, правила за настаняване, както и редица други важни обстоятелства във връзка с потенциалното участие в нея. Представени бяха и новостите, свързани с промените, наложени от отпадането на ограничението за наемане на български работници на британския трудов пазар от 01.01.2014 година, които породиха оживена дискусия в залата.


В края на срещата, г-н Митев подчерта пред присъстващите, че не толерира идеята за прекъсване на следването с цел трудова миграция, като в тази връзка акцентира и върху изискванията, на които студентите следва да отговарят за да се включат безпрепятствено в програмите за сезонна заетост.

Презентацията завърши с неформални разговори и консултации, в която студентите проявиха сериозна активност, факт който породи идеята за бъдеща нова презентация, чието реализиране ще стане факт в началото на летния семестър на учебната 2013/2014 година.