Нови туристически продукти създаваха ученици в Национално състезание по туризъм в Стопанска академия

Нови туристически продукти за хотелски комплекси създаваха участниците в Националното ученическо  състезание по туризъм в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Възпитаници на средни икономически училища от страната участваха в това направление, което бе част от шестото издание на националните ученически състезания по икономика в Свищовското висше училище, които се организират за трета поредна година. 

Състезанието откри зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” проф. д-р Теодора Димитрова. От името на академичното ръководство тя приветства учениците и техните учители с „Добре дошли” в Свищовската Алма матер, утвърждаваща се като лидер на образователния пазар по икономика, администрация и управление с над 140 000 възпитаници. „Тези наши възпитаници избраха и припознаха в Стопанска академия своя треньор – този, който ще ги изведе на почетната стълбица, където те ще заемат първото място, защото Стопанска академия създава златни медалисти” – заяви проф. Димитрова. Тя подчерта, че именно заради капацитета и възможностите си, Стопанска академия работи в тясно сътрудничество със средните икономически училища и реализира настоящия проект – „показател на нашето тясно сътрудничество и желанието да работим в полза на младите хора”. Проф. Димитрова пожела на учениците успех в състезанието и „На добър час”.

Сред гостите на официалното откриване бяха декани на факултети, ръководители на катедри, академични преподаватели, учители от средни икономически училища в страната. Поздравително слово към участниците отправи и ръководителят на катедра „Търговски и туристически бизнес” – доц. д-р Светослав Илийчовски. Приветствайки гостите с „Добре дошли в града на Алеко”, доц. Илийчовки припомни на състезателите в направление „Туризъм” съвета на Щастливеца – „Опознай Родината за да я обикнеш”. Ръководителят на катедрата поясни, че състезанието има за цел да подпомогне изграждането на връзки между средното и висшето образование чрез трансфер на опит и добри практики от двете форми на обучение. Организаторите на събитието имаха за задача да мотивират младите хора да бъдат изобретателни и да поемат рискове в интерактивна среда, като с това да провокират тяхната предприемаческа нагласа. Приветствие към учениците и техните учители отправи и директорът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, доц. д-р Николай Нинов.

В състезанието по икономика в направление „Туризъм”  участваха средношколци от СОУ „Васил Кънчов” – Враца, ПГИ „Рачо Стоянов” – Дряново, НФГС – София, ПГСУАУ „А.  Буров” – Силистра и ДТГ „Д. Хадживасилев” – Свищов. Участниците от едно училище бяха разпределени на случаен принцип в различни екипи от по двама души, които под ръководството на своите ментори - студенти от специалност „Икономика на туризма” ІІІ и ІV курс, имаха възможност да представят своите концепции и идеи. Всеки екип получи комплект с казус и помощни материали. За  отборите бяха осигурени и работни офиси, обособени в различни аудитории на висшето училище. Бизнес предизвикателство, което получиха учениците бе да генерират идеи за създаването на нов туристически продукт на зададени предварително хотелски комплекси, да предложат концепция за продажбата и промотирането му. Проектите и презентаторските умения на участниците в състезанието оценяваше жури, съставено от академични преподаватели и представители на практиката.  

На първо място журито класира отбора, предложил нов продукт на хотел Ваканционен клуб „Парадайз Бийч”, Свети Влас – „Вечерно плажно кино в релакс кресла”. Участниците в екипа, спечелил наградата на Ректора са Десислава Камбуровска от  НФСГ - гр. София и Ванеса Димитрова от СОУ „Васил Кънчов” - гр. Враца, с ментор Преслав Великов – ІІІ к.  Наградата на победителите връчи зам.-ректорът проф. Димитрова.
За доброто си представяне останалите отбори бяха отличени със специални награди сред които бяха награди на Община Белене и  на курортни комплекси.

 

Наградата на Ръководителя на катедра „Търговски и туристически бизнес” получи отбор „Хотелски комплекс „Исмена” – Девин”:
Михаела Димитрова - СОУ ”Васил Кънчов”, гр. Враца
Мартина Банкова - НФСГ, гр. София
ментор Анджелика Бонджукова – ІV курс

 
Наградата на Община Белене получи отбор „Хотел Белмонт – Пампорово”:
Веселина Тодорова - ПГИ „Рачо Стоянов”,гр. Дряново
Неждет Неждет - ПГСУАУ „Атанас Буров”, гр. Силистра
ментор Венелин Ангелов - ІІІ курс

 

Наградата на „Пламена Палас” – гр. Приморско получи отбор „Хотел „Пламена палас” – Приморско”:
Светла Колева - НФСГ, гр. София               
Диана Гостева - ПГИ „Рачо Стоянов” – гр. Дряново
ментор Сиана Боева - ІV курс

 

Наградата на Курортен Комплекс „Манастира” – гр. Свищов получи отбор „Хотел Берлин Голдън Бийч – Златни пясъци”:
Цветомил Иванов - СОУ „Васил Кънчов”, гр. Враца   
Михаела Аврамова - ПГСУАУ „Атанас Буров”, гр. Силистра
ментор Христина Георгиева - ІV курс

 

Наградата на магистърска програма „Икономика и мениджмънт на туризма” получи отбор „Гранд Хотел Банско – Банско”:
Майкъл Петров - СОУ „Васил Кънчов”, гр. Враца               
Моника Захариева - ДТГ „Димитър Хадживасилев”, гр. Свищов
ментор Аделина Петкова - ІV курс

 

Наградата на магистърска програма „Търговско посредничество и инвестиционно банкиране” получи отбор „Апартхотел Гренада  – Слънчев бряг”:
Лилия Дюлгерова – НФСГ, гр. София          
Яна Бонева - ПГИ „Рачо Стоянов”, гр. Дряново
ментор Гергана Петрова - ІІІ курс