Нови възможности за мобилност по програма „Еразъм+” представиха в Стопанска академия

Новите възможности за мобилност на студенти, преподаватели и административен състав по програма „Еразъм+” представи екипът на Центъра за международно сътрудничество и проекти в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. В приветствието си към присъстващите, директорът на Центъра – проф. д-р ик.н. Таня Горчева подчерта, че проявения голям интерес е съвсем основателен, тъй като новото издание на програмата разширява възможностите за придобиване на международен опит и сравняване на различните системи на обучение във висшето образование. Пред присъстващите студенти, докторанти, преподаватели и служители, екипът представи условията и начините за кандидатстване, етапите на селектиране, грантовете и други стимули за кандидатстващите по новата програма.

От презентациите за студентската мобилност стана ясно, че студентите могат да разпределят продължителността на 12 – месечния си престой в чужбина за участие по програмата с цел обучение и/или практика за всяка една степен на обучение (бакалавър, магистър, доктор) и форма на обучение (редовна, задочна и дистанционна). Други нови моменти са свързани с разширяването на програмата извън Европа и осигуряването на онлайн езикова подкрепа. Освен гранта, който получават, еразъм студентите запазват и правото си на институционална стипендия в Стопанска академия по време на обучението си в чужбина.

Интерес за присъстващите студенти бе и информацията за „Еразъм+” практика. Студентска мобилност с цел практика в предприятие или организация по специалността в чужбина, възпитаниците на Стопанска академия могат да реализират в над 30 държави, за които месечния грант е между 650 и 700 евро, като сума е извън заплащането от работодателя. Стажовете дават възможност на студентите да усвоят нови умения и квалификации, да разширят професионалните си хоризонти, да придобият задълбочено познаване на бизнеса и социалните отношения в една различна от България страна. Както мобилността с цел обучение, така и мобилността с цел практика допринасят за подобряване и на езиковите познания на студентите.   


Програма „Еразъм+” дава възможности за мобилност на преподаватели с цел преподаване и на преподавателски и непреподавателски състав с цел обучение. За тези видове мобилности могат да кандидатстват всички преподаватели и служители от Стопанска академия, като в рамките на една академична година правото на участие се предоставя само веднъж. Одобрените и от изпращащата, и от приемащата организация получават индивидуален грант, чието предназначение е да покрие предвидените разходи, включително тези за път, настаняване и изхранване, дневни, застраховки и др.     

Освен за новите моменти по програма „Еразъм+”, присъстващите на срещата бяха информирани и за подписаните от Стопанска академия нови 16 договора за мобилност с така наречените „партниращи страни” във връзка с разширяването на европейската програма към страните извън Европейския съюз. По-голямата част от новоподписаните договори са с партньорски университети, с  които Свищовското висше училище поддържа дългогодишни връзки. „Разширяването на европейската програма „Еразъм+” към страни, извън общността, ще позволи не просто да се заздравят контактите с чуждестранните партньори, но и да се акцентира върху възможността за усъвършенстване на обучението и повишаване качеството на образователните услуги, в което Стопанска академия има завоювани позиции в резултат на дългогодишните усилия  на ръководството и на академичния състав” – поясни проф. Горчева.  

Присъстващите на информационната среща имаха възможност да зададат своите въпроси към екипа на международния център, и да чуят информация и впечатления от възпитаник на Стопанска академия, осъществил последната към момента мобилност в чуждестранно висше училище по програма „Еразъм+”.