Нови възможности за партньорство между средното и висшето икономическо образование дискутираха учители и академични преподаватели в Свищов

Традиционна среща на учители от български икономически училища с академични преподаватели се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Форумът, посветен на новите възможности за сътрудничество между средното и висшето икономическо образование в България, бе съпътстваща проява на шестото издание на националното ученическо състезание по икономика, което се проведе в Стопанска академия в направленията „Маркетинг”, „Туризъм” и „Бизнес информатика”. В срещата участваха учители от девет средни икономически училища в страната, ръководители на катедри и учебни центрове, академични преподаватели от Стопанска академия.

При откриване на кръглата маса, гостите приветства зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” – проф. д-р Теодора Димитрова. Адмирирайки труда на учителите, тя ги поздрави за усилията, времето, енергията и отдадеността, с които възпитават учениците си така, че те да обикнат  икономическата наука. Проф. Димитрова подчерта, че възпитаниците на икономически училища, които стават студенти в Стопанска академия, се отличават със солидната подготовка, която имат по икономическите дисциплини. По думите й, такива студенти са търсещи, иновативни, не се задоволяват само със задължителната аудиторна подготовка, изявяват желание да участват в различни научни форуми и печелят множество национални и международни награди. Проф. Димитрова връчи поименни сертификати за участие на учителите и комплекти с икономическа литература – издания на Стопанска академия.
В срещата участваха учители от: Търговска гимназия – Бургас; СОУ „Васил Кънчов” – Враца; ПГИ „Р.Стоянов” – Дряново; ПГИ „Робер Шуман” – Разград; ДТГ „Д. Хадживасилев” – Свищов; ПГСУАУ „Атанас Буров” – Силистра; Националната финансово-стопанска гимназия – София; Финансово-стопанска гимназия „А. Буров” – Хасково; Търговска гимназия „В. Априлов” – Червен бряг. С представители на академичната общност учителите  обсъждаха учебните програми, планове и помагала по преподаваните от тях дисциплини. Дискутирано бе нивото на подготовка на учениците и до колко то е достатъчно като база за обучението им във висшето училище.

В рамките на срещата бе представен и образователния продукт, предлаган от Стопанска академия по специалностите, в които бе организирано националното състезание. Директорът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността – доц. д-р Николай Нинов сподели, че по време на визити на презентиращи екипи от Академията в различните училища многократно е проявяван интерес от страна на учители към възможности за надграждане на тяхното обучение. В тази връзка бяха представени развиваните в Стопанска академия магистърски и докторски програми, възможностите за следдипломно, факултативно и професионално обучение. По повод конкретно запитване от страна на гостите бяха разяснени и възможностите за обучение в насока управление на проекти – изготвяне и обосновка на проектно предложение за кандидатстване за финансиране от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Участниците във форума обсъдиха възможности за партньорство и съвместни инициативи, способстващи за икономическото образование в средните училища.
По време на срещата бяха анонсирани националните икономически състезания за ученици, които Стопанска академия ще проведе до края на месец март и през април. Сред направленията за предстоящите ученически състезания са финанси, застраховане и социално дело, счетоводство, икономика, статистика.