Нови застрахователни и осигурителни продукти представиха ученици в национално икономическо състезание в Стопанска академия

С разработване и представяне на нови застрахователни и осигурителни продукти ученици от средни училища в България участваха в седмото Национално икономическо състезание, организирано под патронажа на Ректора на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. С приветствие от името на Академичното ръководство, националния форум откри зам.-ректорът проф. д-р Теодора Димитрова. „Скъпи ученици, вие сте новата смяна, младата смяна, която ще направи България държавата, за която всички ние мечтаем” – каза проф. Димитрова в обръщението си към участниците в състезанието. Говорейки за възпитаниците на Стопанска академия, които заемат достойни позиции в сферата на финансите, банковото дело, застраховането, социалния и здравния мениджмънт, счетоводството, одита, статистиката, маркетинга, информатиката, туризма, търговията, предприемачеството, проф. Димитрова подчерта техния принос за утвърждаване авторитета на висшето училище и запазената марка Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов. Зам.-ректорът поясни, че предизвикателството, което Стопанска академия отправя с това състезание към учениците е да се справя с реални казуси в значими и приоритетни области, сред които са  застраховането и социалното дело. „Бидейки тук, в Стопанска академия, потопете се в академичната  атмосфера, вземете това, което можем да ви дадем, създайте нови контакти, намерете нови приятели. Представете се по начин, по който да докажете, че вие сте най-добрите от най-добрите. Бъдете оригинални, бъдете рационални, бъдете иновативни, бъдете атрактивни” – пожела още на учениците проф. Димитрова.


Сред гостите на официалното откриване бяха председателят на Общото събрание на Стопанска академия – проф. д-р Данаил Врачовски, декани на факултети, ръководители на катедри, академични преподаватели и докторанти, учители от средни икономически училища в страната. Поздравително слово към участниците отправи и ръководителят на катедра „Застраховане и социално дело” – проф. д-р Боян Илиев. Представяйки избраното от учениците направление, той  подчерта, че това е единствената катедра в България, която подготвя специалисти в сферата на застраховането и осигуряването. По думите му, единствена е и специалността „Застраховане и социално дело” с всички необходими програми и преподавателски състав за съответната подготовка. Проф. Илиев пожела на участниците успешно представяне в ученическата надпревара и успешно кариерно развитие.

Представяйки участващите отбори, приветствие към учениците и техните учители отправи и директорът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, доц. д-р Николай Нинов. Той поясни, че ученическата надпревара е организирана в две направления – „Застраховане” и „Социално осигуряване”, в които участваха по четири отбора с възпитаници на Търговска гимназия – Бургас, Финансово-стопанска гимназия – Добрич, Професионална гимназия по икономика – Дряново и Национална финансово-стопанска гимназия – София.


Отборите в направление „Застраховане” имаха за задача да се превъплатят в мениджърски екипи на различни застрахователни дружества. Анализирайки  пазарните потребности, екипите трябваше да предприемат изпреварващи действия за отстояване на лидерските си позиции на българския застрахователен пазар и евентуално навлизане на чужд пазар чрез разработване на застрахователен продукт и избор на продажбени средства.


Заданието на учениците, които влязоха в роля на  мениджърски екипи на пенсионноосигурителни дружества бе да разработят и наложат на пазара нов или да обновят  утвърден осигурителен продукт, съобразно очакванията, възможностите и нагласите на българския потребител. Представянето на идеята изискваше адекватен избор на средства за промотиране и дистрибуция на предлаганата продуктова иновация като част от портфолиото на конкретната пенсионноосигурителна компания.

В подкрепа на учениците, за всеки отбор бе осигурен ментор в лицето на изявени студенти от специалност „Застраховане и социално дело”, а представянето им оценяваше жури от академични преподаватели и представители на практиката.


Първо място и наградата на Ректора в направление „Застраховане” спечели отбора на Наталия Димитрова от ФСГ – Добрич и Боян Тодоров от НФСГ – София с ментор Биляна Райчева, представящ ОЗК „Застраховане” АД. В направление „Социално осигуряване” голямата награда бе присъдена на тандема Джулия Николова от ПГИ – Дряново и Кети Мавродиева от ТГ – Бургас с ментори Инна Иванова и Цветелина Бадева, които разработиха продукт за ПОК „Доверие” АД.

Наградите на победителите връчи зам.-ректорът проф. Димитрова. Всеки от участващите отбори бе отличен със специална награда от катедра ЗСД, застрахователни и осигурителни дружества.

НАПРАВЛЕНИЕ „ЗАСТРАХОВАНЕ”

Наградата на катедра „Застраховане и социално дело” получи Отбор ЗАД „Алианц България Живот”:

Петър Николушев – ТГ Бургас
Цеца Маркова – ПГИ Дряново
ментор: Димитър Иванов

Наградата на модул „Актюерство” към спец. „ЗСД”  получи Отбор ЗАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп”:

Лора Илова – НФСГ София
Симона Симеонова – ПГИ Дряново
ментор: Тодор Кискинов

Наградата на ЗК „Лев Инс” АД получи Отбор ЗК „Лев Инс” АД:

Деница Гатева – ПГИ Дряново
Петко Драганов – ТГ Бургас
ментор: Емилия Ненчева


НАПРАВЛЕНИЕ „СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”

Наградата на катедра „Застраховане и социално дело” получи Отбор ПОК „ДСК Родина” АД:

Ванеса Радоева – НФСГ София
Мария Неделчева – ФСГ Добрич
ментор: Стоян Стоянов

Наградата на ОЗК „Застраховане” АД получи Отбор ПОК „Съгласие” АД:

Калина Христова – ФСГ Добрич
Николета Чанева – ТГ Бургас
ментор: Лъчезар Симеонов

Наградата на ЗПАД „Армеец” АД получи Отбор ПОД „Топлина” АД:

Галин Гюдженов – ФСГ Добрич
Никол Костадинова – НФСГ София
ментор: Чудомир Мариянов