Новите Оперативни програми на ЕС, насочени към младите хора, представи в Стопанска академия ОИЦ – Велико Търново

Новите Оперативни програми на Европейския съюз за програмен период 2014-2020г., насочени към младите хора,  бяха представени в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. По покана на академичното ръководство, гост-лектор в Свищовското висше училище бе управителят на Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново, Светла Стефанова, заедно с експертите от Центъра. На информационната среща под надслов „Една посока - много възможности!”, модератор на която бе ас. д-р Юлиян Господинов от катедра „Стратегическо планиране“,  присъстваха студенти, докторанти и преподаватели.


Пред участниците в събитието бяха разяснени дейността на ОИЦ и мрежата от 28 информационни центъра в страната, както и Новият програмен период 2014-2020 г. Присъстващите бяха информирани за напредъка в подготовката на програмните документи и основните приоритети, залегнали в Споразумението за партньорство с ЕС.
Специален акцент бе поставен върху новите Оперативни програми „Наука и образование за интелигентен растеж” и „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Разяснени бяха целите, инвестиционните приоритети и предвидените дейности по тези програми, както и възможностите, които те ще създадат за образование, квалификация и заетост на младите хора. Представяйки схеми, които предстои да стартират до края на 2014 г., Светла Стефанова поясни, че е предвидена финансова подкрепа в размер до 20 000 лв. за започване на самостоятелна заетост. „Ново работно място” е една от схеми пък за стимулиране на работодателите да наемат безработни лица до 29-годишна възраст.
Оперативните програми през новия програмен период отново предвиждат възможности за студентски стажове и стипендии – поясни още гост-лекторът в отговор на задаваните от студентите въпроси.
Чрез представяне на информационния портал за структурните фондове на ЕС, присъстващите на срещата бяха запознати с проектите, изпълнявани от институции, фирми и организации. Дискутирани бяха ключови моменти и основни положения при разработването и последващото изпълнение на проекти.