Новият прием на докторанти в Стопанска академия разширява възможностите за научна дейност и кариерно израстване

В Стопанска академия „Димитър А. Ценов” започна обучението на новоприетите докторанти, кандидатствали по обявените специалности за настоящата учебна година. Образователната и научна степен „доктор” привлича все повече млади хора, желаещи да продължат своето образование и за първи път общия брой на новоприетите е близо 40. В редовна форма на обучение, финансирано от държавата, новите докторанти са 23, като по-голямата част от тях са току-що дипломирали се магистри. Основен мотив за продължаване на обучението в ОНС „доктор” е амбицията им за преподавателска кариера в сферата на висшето образование. Задочните докторанти, които стартираха обучението си през м. януари са 14. Техните мотиви основно са свързани със стремежа им за повишаване на квалификацията в сферата, в която работят и желанието им за кариерно израстване.

Като акредитирана от Националната агенция за оценяване и акредитация, Стопанска академия провежда редовно и задочно обучение, както и обучение при самостоятелна подготовка на докторанти в професионалните направления 3.8 „Икономика” и 3.7 „Администрация и управление”. В отговор на нарастващия интерес към обучение в ОНС „доктор”, през месец май на настоящата учебна 2013/2014 година в свищовското висше училище ще бъде реализиран нов прием. Обявените места за редовна докторантура са 26, а за задочна – 15. За обучението, финансирано от държавата, кандидат-докторантите могат да избират между 13 акредитирани научни специалности: „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка” – (Финанси), (Застраховане), (Социално дело), (Здравен мениджмънт);  „Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност” – (Счетоводство), (Анализ), (Контрол); „Маркетинг”; „Световно стопанство и МИО”; „Икономика и управление” – (Индустрия), (Търговия); „Планиране”, „Социално управление”, „Приложение на изчислителната техника в икономиката”; „Статистика и демография”; „Политическа икономия”. Академията получи акредитация и за още две докторски програми по „Икономика и управление” в отраслите „Туризъм” и „Аграрна икономика”, за които първия прием ще бъде реализиран през учебната 2014/2015 г.


Кандидатстващите за обучение в ОНС „доктор” в редовна и задочна форма полагат конкурсен изпит по специалността и по един избран от тях чужд език (английски, френски, немски, испански и руски). Програмите, по които ще се проведат конкурсните изпити, се получават от съответните катедри, развиващи обучението. Изпитите по специалността и избрания чужд език за предстоящия прием ще се проведат в периода 1-20 май 2014г. Обучението в образователната и научна степен “доктор” в Стопанска академия на български и чуждестранни студенти, което се осъществява от утвърдени хабилитирани преподаватели, е по индивидуален учебен план независимо дали е в редовна, задочна или самостоятелна форма. Освен научноизследователска дейност, докторантите имат възможност и за преподавателска или експертна дейност. Предвидени са още посещение и участие в семинари, национални и международни научни форуми.


Редовната и самостоятелната форми на обучение са с продължителност до три години, а задочната – до четири  години. При обучение, финансирано от държавата, докторантите са освободени от заплащането на семестриални такси през последните две години. Редовните докторанти получават в рамките на целия срок на обучение месечна стипендия в размер на 450 лева.

Документи за кандидатстване за обучение в ОНС „доктор” по обявения прием за месец май се приемат от 10 януари до 10 март 2014г. в Kандидатстудентския център при Стопанска академия. Актуална информация желаещите да се обучават по докторските програми на свищовското висше училище могат да получат от отдел „Докторантура и академично израстване” (тел. 0631/66-362) или от сайта на Академията (www.uni-svishtov.bg/ - Прием 2014/ОНС „доктор”).