Обръщение на Председателя на Синдиката на работещите в СА „Д. А. Ценов“ – Свищов към НБС „ВОН“ – КНСБ


О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

КЪМ ЧЛЕНОВЕТЕ НА СИНДИКАТА НА РАБОТЕЩИТЕ
В СА „Д. А. ЦЕНОВ“ – СВИЩОВ КЪМ НБС „ВОН“ – КНСБ

И
КЪМ ЧЛЕНОВЕТЕ НА СИНДИКАЛНАТА СЕКЦИЯ
НА РАБОТЕЩИТЕ В СА „Д. А. ЦЕНОВ“ – СВИЩОВ КЪМ СВО „ПОДКРЕПА“

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
През последните няколко месеца академичната общност обедини усилията си за отстояването на една обща кауза, защитавайки правата си. Ние нееднократно заявявахме, че важна предпоставка за съхраняване на авторитета на работещите в системата на висшето образование, като част от интелигенцията на България, е достойното заплащане на труда ни. Недоволството си от липсата на ясен ангажимент относно политиката по доходите през 2024 г. на академичния и непреподавателския състав в държавните висши училища, от дадените, но неизпълнени обещания, ние изразихме публично чрез различни прояви.
Поредицата от действия започна с Петицията за ред, законност и достойно финансиране на висшето образование и науката в България, която беше инициирана от НБС „ВОН“–КНСБ. Тя беше подписана от 53 представители на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ПОДКРЕПАТА! Представители на синдикални организации към КНСБ участваха в протестния митинг на КНСБ, проведен на 18 декември 2023 г. пред централния вход на Народното събрание. Последва подписването на Протестни декларации на всички синдикални организации към НБС „ВОН“ - КНСБ, в които бяха направени конкретни предложения за минималните равнища на месечна заплата за преподавателския и непреподавателския персонал. От нашата синдикална организация се подписаха 198 членове – БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ПОДКРЕПАТА! При всяка от тези прояви академичната общност заявяваше своята протестна готовност за защита на справедливите си искания.
След като всички предприети инициативи не доведоха до желания резултат, НБС „ВОН“ – КНСБ обяви национални протестни действия на 20 май 2024 г. пред сградата на Министерството на финансите. Присъедини се и СВО „Подкрепа“. Подготвихме участието на група от 12 синдикални членове на НБС „ВОН“-КНСБ и СВО „Подкрепа“ от Академията – БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ПОДКРЕПАТА, БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ГОТОВНОСТТА ДА ПРЕДСТАВИТЕ В СОФИЯ НАШИТЕ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ!
Ректорското ръководство на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ подкрепи изцяло исканията ни и обявения за 20 май 2024 г. синдикален протест – БЛАГОДАРЯ, ГОСПОДИН РЕКТОР!
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ВАС, КОИТО С ИМЕНАТА СИ ЗАСТАНАХТЕ ЗАД ОБЩАТА НИ КАУЗА!
Общите и целенасочени усилия на академичната общност – и на национално ниво, и на локално равнище, вече дадоха своите положителни резултати за повишаване на доходите на всички работещи в държавните висши училища в страната. Ето накратко ситуацията.
Постигнатото до момента:
На 17.05.2024, бяха приети две постановления на Министерски съвет (ПМС) и бяха подписани шест споразумения за повишаване на доходите в системата на висшето образование и науката.
Първото ПМС е за наличните в бюджета 39 млн., договорени от ВОН – КНСБ още през декември 2023 г.
Второто ПМС е за нови 40,7 млн., договорени от ВОН – КНСБ на 17.05.2024 г.
Сумите по двете ПМС ще бъдат разпределени между всички държавни висши училища в страната.
С допълнителните средства по двете ПМС ще бъдат повишени:
- заплатите на академичния състав, при начална заплата на асистент от 2100 лв., считано от 01.01.2024 г.;
- заплатите на служителите, заемащи позиции, изискващи средно и висше образование, с начална дата 01.01.2024 г.
- стипендиите на докторантите, считано от 01.04.2024 г.
Конкретните размери на увеличенията на заплатите на преподавателския и непреподавателския състав предстоят да бъдат уточнени с Ректора, едва след като допълнителните средства постъпят в бюджета на Академията.

Предстоящи действия:
Активните преговори на национално представителните синдикати с държавните институции продължават за допълнителни 184 млн. лв. за повишение на заплатите, считано от 01.04.2024 г. на:

  • академичните длъжности с начална заплата на асистент в размер на 2516 лв. (чл. 92 от ЗВО);
  • неакадемичните длъжности, изискващи висше образование в размер на 2013 лв. (чл. 53 от ЗВО);
  • неакадемичните длъжности, изискващи средно образование в размер на 1610 лв. (чл. 53 от ЗВО).

Във връзка с така създалата се ситуация Ви уведомявам, че обявеният за 20.05.2024 г. НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА РАБОТЕЩИТЕ В СФЕРАТА НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА СЕ ОТЛАГА (а не се отменя). Всички оставаме в ПРОТЕСТНА ГОТОВНОСТ ДО 30 ЮНИ 2024 Г. ЗА ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИТЕ НИ – остава да получим втория транш за последващото увеличение на работните заплати.

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ВАС ЗА АКТИВНОСТТА И ЗА ГОТОВНОСТТА ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ В РЕАЛНИ ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ! ДОКАЗАХМЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ЧЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ПРИТЕЖАВА ДОСТОЙНСТВО И СЕ БОРИ ЗА ПРАВАТА СИ!

С уважение за Вашата смела позиция,
Доц. д-р Маргарита Шопова,
Председател на Синдиката на работещите
в СА „Д. А. Ценов“ към НБС „ВОН“ – КНСБ

По-подробна информация за постигнатото на национално равнище – ТУК