Образователни и бизнес перспективи за младите в ЕС представи пред свищовските студенти евродепутатът Андрей Новаков

Публична лекция на тема „Образователни и бизнес перспективи за младите в ЕС” изнесе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” евродепутатът Андрей Новаков. Срещата на свищовските студенти с най-младия депутат в Европейския парламент бе първото събитие от юбилеен цикъл „80 години Академия за можещи”, който стартират академичното ръководство центъра за кариерно консултиране и връзки с обществеността. 


При представянето на госта, бе подчертан факта, че той е в първото издание на престижната класация „30 под 30” на Forbes за водещите млади лидери, изобретатели и предприемачи на възраст до 30 години в Европа. Андрей Новаков е член на комисиите по регионално развитие и контрол на бюджетите, но при срещата му със студентите основната му цел беше да убеди младите хора, че те в много отношения превъзхождат своите връстници в Европа. 

В началото на срещата евродепутатът коментира ситуацията с атентатите в Брюксел и създадените затруднения за пътуването му до България като подчерта, че в живота на човек винаги ще има пречки, но апелира към младите хора да не използват трудностите за оправдание, а да ги приемат като предизвикателство и мотивация. Гостът разказа, че е роден и израснал в малко село, но това не му е попречило да постигне целите, които си е поставял. „Вие сте равни на всички европейски младежи и само трябва да имате желание да го покажете. Трябва да си повярвате и да спрете сами да си поставяте бариери”, каза Андрей Новаков на свищовските студенти. Той апелира към младите хора да се възползват от всички възможности и програми на Европейския съюз за да инвестират в своето обучение или да реализират бизнес идеи. Коментирайки програма Еразъм+, която е за студентска мобилност с цел практика или обучение, евродепутатът сподели, че предвидената сума до 2020 г. е 14,7 милиарда евро, а броя на хората в България, които се възползват от тези възможности намалява. 


Новаков представи и програмата „Еразъм за млади предприемачи”, по която млади хора с идеи за собствен бизнес могат да се учат от опитни предприемачи в други държави, като престоят им е частично финансиран със средства от Европейския съюз. Възможните ползи включват обмен на знания и опит, контакти и сътрудничество на територията на цяла Европа, установяване на нови търговски отношения или намиране на международни пазари. В рамките на свободна дискусия гостът даде и примери за успешни млади хора в България, част от които са се завърнали в страната след обучение или придобит опит в чужбина. „Искам да ви призова от тук нататък да мислите, че по дефиниция вие можете. Бъдете мотивирани и използвайте всички възможности, които ви се предлагат”, каза в края на срещата си със свищовските студенти най-младият евродепутат.