Общото събрание на СА „Д. А. Ценов” прие единодушно отчета на ректора за третата година от мандата на проф. Божинова

Общото събрание на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” прие единодушно Годишния доклад на ректора за състоянието на Свищовското висше училище за периода 01.02.2022 г. – 31.01.2023 г. Проф. д-р Марияна Божинова подчерта, че и през третата година от мандат 2020-2024 г. усилията на академичното ръководство са били ориентирани към продължаване изпълнението на целите, залегнали в Мандатната програма за развитие на СА „Д. А. Ценов” за периода 2020–2024 г., които са в съответствие с утвърдената от МОН Политика за развитие на Стопанска академия „Д. А. Ценов” за същия период.



 

„Средата, в която Академията реализира мисията и целите от Мандатната програма 2020–2024 г. продължава да бъде рискова, неблагоприятна и силно неопределена и през периода 01.02.2022 г. – 31.01.2023 г. Въпреки това, с цената на много усилия Висшето училище успя да затвърди постигнатия оздравяващ финансов ефект от предходната година и да влезе в необходимата макрорамка за провеждане на нормален учебен процес, научноизследователска дейност и съпътстващи административно-обслужващи дейности. Допълнителните усложнения в средата, породени от неблагоприятните проявления на COVID-19 през голяма част от отчетния период, продължиха да възпрепятстват нормалното протичане на някои важни процеси и дейности”, каза проф. Божинова. По думите й, с общи усилия са изпълнени всички дейности, заложени от МОН в Политиката за развитие на Академията за втората година, в резултат на което на 8.10.2022 г. ректорът получи от министъра на образованието и науката една от най-високите оценки 3.99 (при максимална 4.00) сред всички държавни висши училища в България. В обръщението си към членовете на Общото събрание проф. Божинова подчерта, че в края на третата година от отчетния период отново на макро ниво са налице процеси с допълнително утежняващо и усложняващо въздействие върху дейностите по оперативно изпълнение на Мандатната програма 2020-2024 г. през следващия период, което ще изисква повече усилия за поддържането на стабилни основните за Академията показатели. Вярваме, че с отговорното отношение, професионализма и усилията на целия академичен и неакадемичен състав на Висшето училище, ще продължим да преодоляваме трудностите и ще изпълним целите и дейностите, заложени в Мандатната програма за развитие на Стопанска академия „Д. А. Ценов” за периода 2020–2024 година”, заяви ректорът.

В годишния си доклад проф. Божинова отчете дейността на Академията по основните направления. В направление „Обучение” бе отчетено намаление на план-приема с 21 студенти по държавна поръчка от МОН за учебната 2022/2023 г. в сравнение с предходната учебна година, но в платената дистанционна форма се запазва тенденцията на повишен интерес и увеличението спрямо предходната година е с 46,06% в ОКС „бакалавър. Увеличение има и при дистанционните магистри – със 7,32%. Така приемът на студенти през учебната 2022/2023 г. в двете ОКС е увеличен общо с 4%. Разширено е образователното портфолио, като в резултат на партньорството между СА „Д. А. Ценов” и УНСС–София, в рамките на проект „Икономическото образование в България 2030”, са разкрити 3 съвместни специалности в ОКС „бакалавър” и 3 съвместни магистърски програми в ОКС „магистър”, за които СА „Д. А. Ценов” е координиращ партньор. В рамките на същия проект Академията е партньор на УНСС, като участва в 1 бакалавърска и 5 съвместни магистърски програми.

Освен това, Центърът за професионално обучение към СА „Д. А. Ценов” продължава да провежда редица обучения, сред които: 39 професионални курсове по специалности; Квалификационни курсове на застрахователни брокери с участието на над 260 курсисти; Сертификационен курс „Организация и управление на читалищната дейност” с над 80 участника. Квалификационни и сертификационни документи за професионално, чуждоезиково и други обучения в присъствена или дистанционна форма са получили 520 души. Получената оценка от Доклада-самооценка за качеството на професионалното обучение в ЦПО за 2022 г.(одобрен от НАПОО) е 89,50 точки, при оценка от 79,50 точки за предходната 2021 г., а приходите на Центъра бележат ръст с 2,11 %. Центърът за следдипломно и факултативно обучение е провел обучения на 297 специализанти, повишен интерес има към дистанционната форма на специализация „Икономическа педагогика”.

Сред резултатите, постигнати при промяна в използваните образователни технологии и поетапно преминаване към реално електронно базирано обучение, е акредитирането на четири магистърски програми в дистанционна форма на обучение (ДФО): „Дигитална икономика” (съвместна програма); „Електронна търговия”; „Дигитален маркетинг”, „Маркетингов мениджмънт”, с което се осигурява по-голям избор на кандидат-студентите.

Отчитайки направление „Научноизследователска дейност”, ректорът поясни, че са организирани две международни и една студентска научно-практически конференции с участието на 180 изследователи от България и чужбина, като генерираният научноизследователски резултат е публикуван в 169 научни съчинения. Академията има 180 уникални авторови участия в 65 международни научни конференции, проведени са 17 публични лекции, 13 кръгли маси, 12 Национални ученически състезания, участия на студенти и докторанти в 23 международни конференции и др. Във връзка с публикационната активност проф. Божинова отчете ръст с 450 % на публикациите в чуждестранни реферирани научни издания с импакт фактор или импакт ранг – индексирани са 44 научни трудове (31 статии в Scopus и 13 статии в Web of Science). Автори и публикации с афилиация Стопанска академия са цитирани общо 67 пъти в двете бази данни (44 в Scopus и 23 в Web of Science), като нарастването спрямо предходния отчетен период е с 252 %. Относно подобряването на условията за системно привличане на външни ресурси за изпълнение на научноизследователски проекти, в рамките на проект „Икономическото образование в България 2030” са оборудвани две дигитални класни стаи и една дигитална лаборатория, разработени са учебни програми по съвместните 12 програми в ОКС „бакалавър” и ОКС„магистър”, проведени са и 6 кариерни борси. През отчетния период са спечелени 2 национални научноизследователски проекта, финансирани от Фонд „Научни изследвания”. В процес на изпълнение са още 5 научноизследователски проекта, финансирани също от Фонд „Научни изследвания” през предходния период. Изключителен успех е включването на сп. „Бизнес управление”, от април 2022 г., в световната база данни с реферирани и индексирани издания Scopus. Свищовската академия участва и в 9 международни научни мрежи.    

В направление „Международна дейност” бе отчетено, че Стопанската академия има 148 договора за мобилност по програма Еразъм+ и още 120 двустранни рамкови договори с чуждестранни висши училища и организации. За отчетния период Академията взема участие в управлението на 14 международни проекта за академичен обмен по програмите Еразъм+, ЦЕЕПУС, НАВА и Фулбрайт. Реализирани са общо 44 входящи и изходящи студентски мобилности с цел обучени и практика, и 121 изходящи и входящи мобилности на преподаватели с цел преподаване, обучение и научни изследвания. Записани са 15 чуждестранни граждани в ОКС „магистър” и 5 в ОНС „доктор”.

„Финансовото стабилизиране на Стопанската академия продължи да бъде основна цел на академичното ръководство през 2022 година. Успешно приключи последната година от действието на Програмата за оптимизиране на разходите и структурата на Висшето училище, утвърдена с решение на Министерския съвет №335 от 18 май 2020 г. Нейната основна цел за достигане на балансиран бюджет на Висшето училище беше успешно изпълнена”, заяви ректорът на Свищовската академия, говорейки за финансовото управление и контрол. По думите на проф. Божинова, общият финансов ресурс на Академията достига 12 076 386 лв., като бележи значителен ръст в размер на 2 209 824 лв. (22,40%). Най-голям е делът на държавната субсидия в размер на 7 661 809 лв. Реализираните собствени приходи през 2022 г. нарастват с 8,37% и увеличението е за втора поредна година. Увеличени бяха трудовите възнаграждения на всички преподаватели и служители от СА „Д. А. Ценов”.

В приетия от Общото събрание Годишен доклад за състоянието на Свищовското висше училище за периода 01.02.2022 г. – 31.01.2023 г бяха отчетени и дейности по управление на учебния процес, управление на качеството и акредитация, информационна политика, кариерно консултиране на студентите, институционални връзки и алумни, информационна инфраструктура, издателска и библиотечна дейност, кадрова политика, материална база и др.