Общото събрание на Стопанска академия стартира изборния процес, трима ще се състезават за ректорския пост

С учредително заседание на Общото събрание на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, на 08.02.2016 г. започнаха изборите за нови ръководни органи на Свищовското висше училище за мандат 2016-2020 г. Заседанието откри ВрИД ректор проф. д-р Марияна Божинова, чийто мандат стартира със заповед на министъра на образованието от 04.12.2015 г. за организиране и провеждане на избори за нов ректор и нови ръководни органи на Академията.  


Още тогава проф. Божинова си пожела да бъде най-кратко управлявалият ректор на висшето училище в Свищов, което ще означава, че в срок е изпълнила дадения й мандат като служебен ректор. Два месеца по-късно изборният процес продължи и проф. Божинова заяви, че е удовлетворена от изпълнените ангажименти. „Смятам, че за тези два месеца ние съумяхме разумно да преценим какво е необходимо да направим за бъдещето на нашето висше училище, загърбвайки собственото си его и лични огромни амбиции в името на всички нас, на Стопанска академия, на нейните студенти и на обществеността на град Свищов”, каза проф. Божинова. Тя благодари на всички членове на Общото събрание и даде думата на най-възрастния от присъстващите – проф. д-р Георги Баташки, който по право ръководи заседанието до избора на нов председател на ръководния орган.   


От 113 членове на Общото събрание по списъчен състав, в залата присъстваха 110 души. Те определиха 9-членна техническа комисия за провеждане на изборите с председател проф. д-р Георги Иванов. За председател на Общото събрание бяха номинирани проф. д-р Борислав Борисов и проф. д-р Румяна Лилова, а за зам.-председател проф. д-р Красимир Шишманов и доц. д-р Пламен Петков. След тайно гласуване нито един от номинираните не събра 50% плюс един глас, което наложи провеждане на втори тур. Проф. Лилова, която бе с по-малък вот, призова своите колеги да подкрепят на втори тур кандидатурата на проф. Борисов, което по думите й ще покаже желанието и готовността на всички да работят заедно за бъдещето на Стопанска академия. От 102 валидни бюлетини, със 70 гласа „за” проф. Борисов бе избран за председател на Общото събрание, а негов заместник с положителния вот на 69 души стана проф. Шишманов.  


Новоизбраният председател благодари за гласуваното му доверие и заяви, че с проведения избор членовете на Общото събрание на Стопанска академия са показали нов стил на работа и отношение между хора, включени в едно състезание. „Винаги съм готов да поставя личните си стремления, цели и амбиции в подчинение на по-висши ценности”, каза проф. Борисов. 

В дневния ред на заседанието бе включена и точка за издигане на кандидатури за ректор на Стопанска академия за мандат 2016-2020 г. По реда на тяхното номиниране, за ректорския пост ще се състезават проф. д-р Андрей Захариев, доц. д-р Иван Марчевски и проф. д-р ик.н. Таня Горчева. 


В двудневен срок тримата кандидати трябва да депозират своите програми и виждания за развитието на висшето училище, които ще бъдат публикувани на сайта на Стопанска академия. Изборът за ректор ще се проведе на 16.02.2016 г.