Обучение, посветено на зелената икономика подари Стопанска академия на победителите в националния конкурс „Млад икономист 2014”

Семинар-награда подари Стопанска академия „Димитър А. Ценов” на победителите в Десетия национален конкурс на Съюза на икономистите в България „Млад икономист 2014”. Тазгодишното, юбилейно издание на конкурса, се проведе под надслов  „Гласът на младите за силна икономика”, а темата на есето, която бе и тема на семинара в Свищов е „Зелената икономика – възможности и предизвикателства”. Като генерален спонсор на конкурса, Стопанска академия осигури наградата за класираните на първо, второ и трето място участници, както и за отличените със специални награди. Семинарът се проведе в специализираната академична аудитория за научни изследвания в областта на финансовите, банковите, застрахователните и социалните науки. Освен възпитаници на други средни и висши училища в България, форума уважиха и гости от Норвегия и Грузия.

„Този семинар е във фокуса на бъдещето и той провокира вашето мислене като млади научни работници” – каза модераторът на форума проф. д-р Андрей Захариев, поздравявайки победителите в националния конкурс. Той подчерта, че този семинар дава възможност на младите хора да изразят свои идеи, позиции и становища за предизвикателствата и възможностите на зелената икономка.


Приветствие към участниците в семинара и благодарност към домакините изрази председателят на УС на СИБ – проф. д.ф.н. Кръстьо Петков. „Стопанска академия е един отличен партньор на Съюза на икономистите в България, на доста известни институции в сферата на държавното управление, а и на академични институции от Европа и други страни” – каза проф. Петков. По думите му, семинара в Свищов е още един начин за приближаване на теоретичните, на научните, на общите разработки към нуждите на практиката. Председателят на Съюза на икономистите в България подчерта, че през последните години възпитаници на Стопанска академия редовно печелят призови места в конкурса, което той отдава на наличието на „много сериозен научен и човешки потенциал и капитал на хора, които проявяват интерес към научното и приложното творчество”. Проф. Петков информира, че националния конкурс „Млад икономист 2015” ще бъде посветен на корпоративната социална отговорност.


От името на ректора проф. д-р Величко Адамов и на академичното ръководство, участниците в семинара приветства проф. д-р Любен Кирев – зам.-ректор на Стопанска академия по обучение и научни изследвания, и ръководител на катедра „Обща теория на икономиката”. Говорейки за възникването, съществуването и развитието на икономиката, проф. Кирев подчерта, че ограничеността на ресурсите и неограничеността на потребностите е основната дилема на икономиката за всяка една държава. Той припомни, че първите два доклада, в които се прокрадва идеята за зелена икономика са публикувани през 1972 г. и 1974 г. и в тях „като жълта светлинка” се посочва, че по-нататъшното развитие на човечеството на база на хищническото разходване на ресурсите е немислимо. Проф. Кирев подчерта, че още тогава се обръща внимание на един от големите  недостатъци на пазарната икономика, а именно, че тя не би се грижила за бъдещите поколения ако няма кой да принуди бизнеса да опазва околната среда. В тази връзка зам.-ректорът поздрави ръководството на СИБ за избора на „такава животрептяща” тема за юбилейния десети национален конкурс „Млад икономист”, свързана със зелената икономика.   

Уводна лекция на тема „Устойчиво развитие на регионите и зелената икономика” изнесе пред участниците в семинара проф. дин Камен Каменов – ръководител на катедра „Мениджмънт”. Той засегна въпроси, които по думите му са  поставяни и обработвани на идейна основа, но за които принципни и действащи решения в нашата държава все още няма. „Идейните борби, мнения и становища за една или друга позиция относно зелената икономика са много добро начинание, но резултатите от нея ние не ги виждаме в онези измерения, които действително трябва да осигурят ефекта от тази зелена икономика” – каза проф. Каменов. Той поясни, че съществуват две основните цели, които се поставят пред устойчивото развитие. Първата е да се осигури такъв икономически растеж, който да позволи повишаване стандарта на живот така, че този стандарт да отговаря на потребностите на човека. Второто измерение е околната среда да се използва така, че да бъде съхранена сега и да бъде оставена в добро и развито състояние за идните поколения. „За голямо съжаление ние имаме проблем и в двете посоки” – заяви проф. Каменов. Давайки възможност на участниците в семинара да задават въпроси, той превърна лекцията си в дискусия. Ученици, студенти и докторанти показаха голяма активност чрез отправените питания и изразените мнения по важни въпроси на прехода към зелена икономика в България.

Своите есета на тема „Зелената икономика – възможности и предизвикателства” представиха победителите в трите категории на конкурса „Млад икономист 2014”.  В категория „ученици” презентация направи класираният на първо място е Емил Иванов от Национална финансово-стопанска гимназия, София. Като победители в категория „студенти”  екипната си разработка представиха Силвия Заркова и Теодора Бънджева от Стопанска академия. В категория „докторанти” на първо място е Милен Митков, който вече е успешно защитил докторат към катедра „Застраховане и социално дело” в Свищовското висше училище.

Проф. Кръстьо Петков и проф. Любен Кирев връчиха на присъстващите победители сертификати за участие в обучителния семинар на Стопанска академия. Освен презентиралите своите разработки, сред получилите сертификати са и класиралите се на второ и трето място в категория „докторанти” Иван Божикин от УНСС и Мария Трифонова от Софийски университет, както и носителката на специална награда в категория „студенти” Пламена Димитрова от Стопанска академия.


Участниците в семинара имаха възможност да споделят и коментират иновативни идеи и практически аспекти на зелената икономика, и да представят проекти в тази област. Емоциите от преживяното и наученото в Стопанска академия по време на обучителния семинар-награда, участниците запечатаха в множество снимки, част от които са на фона на факултетския корпус и пред паметника на първия ректор на Свищовското висше училище проф. Димитър Бъров.