Обучението по банкиране в средното и висшето образование дискутираха в Стопанска академия

Работната среща под надслов „Обучението по банкиране в средното и висшето образование, и очакванията на банковия сектор” се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в навечерието на професионалния празник на банкера – 6-ти декември. Форумът бе организиран в рамките на проведеното на 5-ти и 6-ти декември Национално ученическо състезание по банкиране, инициирано и реализирано от Образователен и кариерен център при Стопанската академия. В работната среща участваха учители от средни икономически училища от 14 града на България, част от Академичното ръководство, преподаватели от катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия, представители на Образователен и кариерен център и на бизнеса.
Модераторът на срещата гл. ас. д-р Николай Нинов (директор на Образователен и кариерен център) поздрави участниците в срещата и зададе дневния ред и темите, по които ще се дискутира. За приветствено слово към участниците, пръв думата получи Ръководителят на катедра „Финанси и кредит” – проф. д-р Андрей Захариев, който приветства гостите и представи информация за развитието на първата българска финансова катедра – катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия, чиито 60 годишен юбилей беше тържествено отпразнуван неотдавна.

От позицията на преподавател в катедра „Финанси и кредит”, зам.-ректорът доц. д-р Теодора Димитрова направи презентация на тема: „Стопанска академия „Д. А. Ценов” – лидер в обучението по банкиране в България”. В нея доц. Димитрова, акцентира върху няколко факта, а именно: че днес в реалния бизнес у нас, възпитаниците на катедра „Финанси и кредит” заемат разнообразни позиции – от банкови касиери, експерти, кредитни инспектори, банкови анализатори, дилъри, брокери, банкови одитори, мениджъри, до изпълнителни директори, управители и дори заместник министри; задоволството на бизнеса от подготовката и качествата на възпитаниците на специалност „Финанси” и на Висшето училище като цяло (цитирайки проведено от Образователния и кариерен център проучване направено сред работодателите у нас); кадровата обезпеченост и образователния и научен продукт на катедра „Финанси и кредит”.
Своето мнение по въпроса за подготовката на студентите, дипломирали се в Стопанска академия изразиха присъстващите на работната среща директори на две банкови институции – Пламен Георгиев (Общинска банка) и Цоло Цоловски (Банка ДСК). По думите им, освен добрата обща теоретична и практическа подготовка, свищовските студенти са добре запознати със случващото се в света на икономиката, финансите и конкретно на банковия сектор. 

На свой ред, гл. ас. д-р Николай Нинов презентира пред учителите от средните икономически училища основните направления в дейността на Образователен и кариерен център при Стопанска академия. Той запозна присъстващите с приоритетите на Центъра, които са: умножаване на партньорствата с образователните институции; увеличаването на бизнес – партньорите на Висшето училище с цел по-добра реализация на възпитаниците му и активно им участие в програмите за студентски стажове и практики; детайли в предстоящата кандидатстудентска кампания 2013. Гл. ас. д-р Нинов, покани присъстващите учители, голяма част от които са бивши  възпитаници на родната Алма Матер, да учредят Алумни клуб, като част от Асоциацията на възпитаниците на Стопанска академия – идея, която бе посрещната с интерес от присъстващите учители.
В представянето на възможностите, които Стопанска академия предоставя за обучение по банкиране участваха още зам.-ректорът по Бакалавърско и магистърско обучение – проф. д-р Любен Кирев, деканът на факултет „Финанси” – проф. д-р Румяна Лилова, директорът на Академичния компютърен център – доц. д-р Божидар Божинов, преподаватели от катедра „Финанси и кредит”. 
Работната среща, посветена на обучението по банкиране в средното и висшето образование завърши с дискусия, при която учителите имаха възможност да споделят проблеми, да изразят мнения и да направят предложения, имащи пряко отношение към подобряване на образователния и научен процес.
На финала на срещата, участниците в нея си пожелаха традицията за провеждане на работни форуми като този да се запази, а с това и живата връзка между висшето и средното икономическо образование и бизнеса у нас.