Обучението по счетоводство и икономикс в средното и висшето образование обсъждаха учители и академични преподаватели в Свищов

Традиционна методическа кръгла маса с участието на учители от български икономически училища и академични преподаватели се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Дискусионният форум бе организиран като съпътстваща проява на Осмото издание на националните ученически състезания по икономика, които Свищовското висше училище провежда за трета поредна година под патронажа на Ректора – проф. д-р Величко Адамов. Последното за настоящата учебна година състезание за средношколци бе в направленията „Счетоводство” и „Икономикс”.

С „Добре дошли” гостите приветства зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” – проф. д-р Теодора Димитрова. „Вие сте хората, в които ние виждаме реални партньори при обучението на младото поколение икономисти” – каза в обръщението си към учителите проф. Димитрова. Изразявайки преклонение пред техния труд, тя цитира японската поговорка според която в Япония само учителите не се кланят на императора и сподели мнение, че в България също би трябвало да се цени толкова високо учителския труд. „Знам, че вие сте подлагани на множество оценявания и считам, че не само учениците и преките ви ръководители, а и ние от висшето образование трябва да имаме право да даваме оценки на вашия труд” – каза още проф. Димитрова. По думите й, вложените от учителите в средните училища труд, усилия, емоции се виждат като резултат после в студентите, с които преподавателите в Стопанска академия работят в продължение на четири години. Проф. Димитрова увери учителите, че с техните възпитаници се работи много лесно благодарение на солидната подготовка, която имат по икономическите дисциплини и изградената в тях любов към икономическата наука.


Заслугите на учителите подчерта в приветствието си и директорът на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, доц. д-р Николай Нинов. „Факт е, че на тези състезания присъстват най-талантливите, най-умните, най-амбициозните – това се доказва и от резултатите, които учениците постигат на националните състезания по икономика в Стопанска академия в различните направления” – каза доц. Нинов и подчерта ролята на учителите и техния „изключителен дан”  в подготовката на бъдещите студенти.

В срещата участваха учители от ПГИ „Ив. Илиев” – Благоевград, Търговска гимназия – Бургас, Старопрестолна гимназия по икономика – Велико Търново, ПГ „Проф. д-р А. Златаров” – Видин, ПГЛПИ „А. Буров” – Горна Оряховица, ФСГ „В. Левски” – Добрич, ПГИ „Рачо Стоянов” – Дряново, ДФСГ „Интелект” – Плевен, НТГ – Пловдив, ДТГ „Димитър Хадживасилев” – Свищов, ПГИ „Проф. д-р Д. Табаков” – Сливен, ПГИ „К. Маркс” – Смолян, ТГ „Княз Симеон Търновски” – Стара Загора, ФСГ „А. Буров” – Хасково и ПГИ – Шумен. Стопанска академия бе представена във форума от декана на факултет „Стопанска отчетност” – проф. д-р Атанас Атанасов, ръководителя на катедра „Обща теория на икономиката” – проф. д-р Любен Кирев, който е и зам.-ректор по „Обучение и научни изследвания”, ръководителя на катедра „Счетоводна отчетност” – проф. д-р Михаил Дочев, директора на центровете за магистърско и дистанционно обучение – доц. д-р Михаил Чиприянов, директора на центровете за следдипломно, факултативно и професионално обучение – доц. д-р Пенка Шишманова, инспектора в отдел „Докторантура и академично развитие” – Грета Цанова, преподаватели от двете катедри.

Участниците в кръглата маса обсъдиха ползите, които имат не само средното образование, но най-вече и самите ученици от провежданите в Стопанска академия национални състезания по икономика. Сред изразените мнения бе изтъкнат факта, че освен всичко друго учениците придобиват самочувствие от реалната състезателна среда сред техни връстници от различни български градове и сами констатират, че са изключително добре подготвени. От участието на средношколците в тези състезания учителите пък могат да установят, че техния труд дава резултат и това е своеобразен ориентир за обучението по съответните дисциплини в средните икономически училища.


В рамките на форума бяха анонсирани образователните продукти в ОКС „бакалавър” и развиваните магистърски програми от катедрите „Счетоводна отчетност” и „Обща теория на икономиката”. Домакините представиха възможностите за надграждане на образованието чрез портфолиото от магистърски и докторски програми, актуалните програми за следдипломно, факултативно и професионално обучение на Стопанска академия. По повод проявен интерес от страна на гостите бяха разяснени и възможностите за обучение в насока управление на проекти.

Учители и академични преподаватели обсъждаха учебния процес и учебните програми, обезпечение с учебни материали в средното образование, нивото на подготовка на учениците и до колко то е достатъчно като база за обучението им във висшето училище. Бяха коментирани  възможности за партньорство и съвместни инициативи, способстващи за икономическото образование в страната ни.

Проф. Димитрова връчи поименни сертификати за участие на учителите и комплекти с икономическа литература – реферирани издания на Стопанска академия. Всички гости получиха и личен подарък от проф. Кирев – негово монографично изследване, разкриващо корените на икономикса.