Обучения в реална работна среда реализираха свищовски студенти в Троян


Студенти от специалности „Индустриална бизнес икономика” и „Индустриален бизнес и предприемачество” при СА „Димитър А. Ценов”, заедно със своите преподаватели от катедра „Индустриален бизнес и предприемачество” – доц. д-р Искра Пантелеева, гл. ас. д-р Емил Николов и ас. д-р Явор Станев, реализираха практически обучения в реална работна среда (на 22 март 2019 г.), като планирани събития от научния календар на катедрата. Посетени бяха две предприятия, успешно реализиращи проекти по ОП „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 – „Калинел” ЕООД и „Рико Стил” ООД, и консултантска фирма –„Хемус Консулт” ЕООД, в гр. Троян.



При посещението си в „Калинел”, студентите научиха, че това  е динамично развиваща се, социално отговорна, водеща компания в производството на домашен текстил в Европа. Тя е една от най-големите компании в България с персонал от над 1650 души. Основната й производствена структура и администрация са в Троян, има производствени центрове в Червен Бряг и Враня (Сърбия). Клиенти са световни търговски вериги, основен сред които е ИКЕА. Катерина Радевска – мениджър „Ключови клиенти” в „Калинел” ЕООД, запозна свищовските студенти с фирмената история, производствената дейност, пазарните активности и резултати  на предприятието, бъдещите планове и инициативи, и др. На гостите от Свищов беше предоставена възможност да разгледат действащите производствени линии. Онагледен бе процеса на създаване на различните текстилни продукти – възглавници, завивки, протектори, калъфи за матраци и др.
В „Рико Стил” ООД студентите се запознаха с друга, също експортно ориентирана българска компания, която произвежда столове и маси от масив, естествени фурнири и слоисти детайли. Има персонал от 250 души и над 80 %-ен дял на експорта за дългосрочни клиенти от Великобритания, Германия, Франция, Дания, Съединените щати, Гърция и др. Милен Стоянов – ръководител „Разработка на нови модели и технологично оборудване”, представи ключова информация за производствената дейност, текущото състояние и бъдещите намерения на фирмата. Преподавателите и студентите проследиха целия производствен процес – от получаването на суровините и материалите до изготвянето на готовите продукти. Разгледаха шоурума и инсталацията за производство на брикети.



„Хемус Консулт” ЕООД е консултантска компания, специализирана в изготвянето на експертни пазарни оценки, подготовка и управление на проекти за безвъзмездно финансиране от национални, европейски и други фондове, и посредничество при покупко-продажба на недвижими имоти. Цанко Спасовски – управител, и Минчо Владов – експерт, представиха дейността на фирмата, въведените добри практики и успешно приключилите проекти, коментираха основните проблеми в консултантския бизнес и дадоха ценни съвети на студентите.
Реализираните  занятия в реална работна среда породиха много въпроси и провокираха оживени дискусии и в трите фирми. Студентите останаха доволни, не само от видяното, но и от показаното отношение към тях, а представителите на бизнеса демонстрираха готовност за бъдещи съвмести инициативи.