ОНС „доктор” в Стопанска академия – все по-търсена възможност за кариерно израстване и научна дейност

Образователната и научна степен „доктор” става все по-привлекателна и престижна за желаещите да повишат образователния си ценз, да се посветят на научна дейност или кариерно израстване. Според статистиката на отдел „Докторантура и академично развитие” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, кандидатстващите за обучение в третата степен на висшето образование проявяват все по-голям интерес не само към редовно и задочно обучение, но и към обучението в самостоятелна форма, която е най-предпочитана от специалисти от практиката, заемащи мениджърски позиции в държавния и корпоративния сектор.

Свищовското висше училище е акредитирано от Националната агенция за оценяване и акредитация да обучава докторанти по 13 докторски програми. За предстоящия прием по обявените места за обучение, финансирано от държавата, срокът за подаване на документи е до 9-ти февруари, а конкурсните изпити по избраната специалност и чужд език ще се проведат през м. април. Кандидатстването за самостоятелна форма на обучение е целогодишно и се осъществява чрез проект за дисертационен труд.

Обучението в ОНС „доктор” в Стопанска академия на български и чуждестранни студенти е по индивидуален учебен план независимо дали е в редовна, задочна или самостоятелна форма. Редовната и самостоятелната форми са с продължителност на обучение до три години, а задочната – до четири. При обучение, финансирано от държавата, докторантите са освободени от заплащането на семестриални такси през последните две години. Редовните докторанти получават в рамките на целия срок на обучение месечна стипендия в размер на 450 лева.

През м. януари стартира обучението на приетите през м. октомври докторанти в редовна и задочна форми. Голяма част от тях са отлични студенти, стипендианти на БНБ, на Фондация „Атанас Буров” и на различни съвместни стипендиантски програми, призьори от академични, национални и международни студентски форуми. Освен научноизследователска дейност, през периода на своето обучение докторантите имат възможност и за преподавателска или експертна дейност. Предвидени са още посещение и участие в семинари, национални и международни научни форуми.


Документи за кандидатстване за обучение в ОНС „доктор” по обявения прием за м. април могат да се подават в Kандидатстудентския център при Стопанска академия до 09.02.2015 г. включително. Актуална информация желаещите да се обучават по докторските програми на свищовското висше училище могат да получат от отдел „Докторантура и академично израстване” или от сайта на Академията (www.uni-svishtov.bg/ - Прием 2015, ОНС „доктор”).