Отличници на Стопанска академия получиха признание в навечерието на студентския си празник

С академично тържество и награждаване на отличници и първенци в науката и спорта, в Стопанска академия „Димитър А.Ценов” бе тържествено честван денят на българските студенти. В обръщението си към възпитаниците на Свищовската Алма матер, ректорът проф. д-р Величко Адамов заяви, че този празник е пореден повод за гордост както за студентите, така и за преподавателите, затова че са представители на „една Академия, една академична общност с традиции и с достойно място в европейското образователно пространство”. С пожелания за здраве, радост от плодовете на положения труд и перфектна професионална реализация, проф. Адамов апелира към студентите никога на де забравят, че където и да са, те представят името и авторитета на Стопанска академия.


Председателят на Съюза на икономистите в България – проф. Кръстьо Петков поздрави академичната общност в Свищов, като подчерта че СИБ е една институция, която в много голяма степен дължи своето развитие на Стопанска академия. Обръщайки се към студентите той заяви: „Днешното българско студентство ме кара да бъда горд, че съм част от академичната общност в България”. По думите на проф. Петков, за трети път в 135-годишната свободна история на България от няколко години студентите са не само най-активните, те са водещата група в цялостната гражданска активизация и пробуждането на българското общество. „Израсна едно изключително талантливо поколение български студенти” – каза още председателят на Съюза на икономистите в България. С пожелания за здраве и добро настроение, проф. Кръстьо Петков честити празника на свищовските студенти.

Приветствие към възпитаниците на Стопанска Академия  отправи и ректорът на Националната художествена академия – проф. Светослав Кокалов. Той бе гост на тържествената церемония по честване на студентския празник в Свищов заедно с екипа от професори и доценти от художествената академия, изработил бюст-паметниците на петима ректори на Стопанска академия. Празникът на свищовските студенти честитиха също Великотърновския митрополит Григорий и председателят на Студентския съвет – Веселина Георгиева.  Сред гостите на академичното тържество бяха още Георги Марков –  народен представител от 42-то НС, Емил Димитров – зам.-кмет на Община Свищов, ръководители на финансови институции и фирми. Празника уважиха и наследници на двама от покойните вече ректори на Стопанска академия – д-р Димитър Бъров, внук на проф. Д. Бъров – първият ректор на висшето училище в Свищов до 1950 г. и доц. д-р Лена Русенова, дъщеря на проф. д-р ик.н. Минко Русенов – ректор на Академията от 1956 до 1964 г. и основател на първата българска финансова катедра „Финанси и кредит”.

В рамките на тържественото честване на празника на българските студенти, по традиция се състоя и церемония по награждаване на отличници на Стопанска академия. Награда на ректора, в размер на 1000 лв., за отличен успех в образователно-квалификационната степен „Бакалавър” получи четвъртокурсничката Ирина Пъшева, спец. „Счетоводство и контрол” със среден успех от годините на следване „отличен 6.00”. Ректорът проф. д-р Величко Адамов връчи и наградата на фондация „Димитър Ценов” в размер на 500 лв. за отличен успех на Иван Ламбев – IV курс, спец. „Застраховане и социално дело” със среден успех от годините на следване „Отличен 5.97”.


В периода между предходния и настоящия студентски празник Фондацията е подпомогнала финансово, чрез пълно или частично възстановяване на семестриална такса, 361 студенти – полусираци, близнаци и със затруднено материално положение. Общата сума на изплатените помощи възлиза на 53915 лв. През същия период на студенти с отличен успех и за награди на победители в конкурси са предоставени 2210 лв.

Осем индивидуални награди в размер на по 200 лв. присъди Студентски съвет, които връчи председателят Веселина Георгиева. За отличен успех през годините на следването награди получиха четири студентки в IV курс, редовно обучение: Людмила Пенева – спец. „Международни икономически отношения”; Кристин Петкова – спец. „Финанси”; Нигяр Исмет – спец. „Стопански и финансов контрол”; Анджелика Бонджукова – спец. „Икономика на туризма”. Награди за активна студентска и обществено-полезна дейност получиха: Иван Събев – магистър по „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия”; Йордан Гълъбов – ΙΙΙ курс, спец. „Счетоводство и контрол ”; Катерина Илиева – IV курс, спец. „Международни икономически отношения”; Олга Любенова  – III курс, спец. „Маркетинг”.


Награди бяха присъдени и за високи спортни постижения през 2013г. на представителни отбори на Стопанска академия. Наградата на Академичното ръководство зам.-ректорът проф. д-р Теодора Димитрова връчи на мъжкия отбор по джудо, завоювал два златни и четири бронзови медала от национални и международни първенства. В тази категория Студентски съвет връчи две награди – на женския отбор по тенис на маса, завоювал три сребърни и един бронзов медал от Държавния студентски шампионат, и на състезателите по кик-бокс, завоювали два бронзови медала от Национално студентско първенство 2013 г.

Председателят на Общински съвет – Свищов, Светлана Георгиева връчи ежегодната парична награда, учредена на името на Гриргор Начович – пръв министър на финансите след Освобождението. Наградата на местния парламент е предназначена за студент от Стопанска академия, завършил с отличие трети курс, спец. „Финанси” или спец. „Стопански и финансов контрол”. Тази година наградата си поделиха четвъртокурсничките от спец. „Финанси” Весела Звезделинова и Адрияна Борисова, постигнали еднакъв успех – среден успех от III курс „Отличен 6.00” и от годините на следване „Отличен 5.94”.

В рамките на академичното тържество, посветено на студентския празник бе връчена и традиционната еднократна награда на Ротари клуб – Свищов, която се отпуска на студент от Стопанска академия за много добър успех и допълнителни критерии на клуба. Президентът на Ротари клуб Свищов – Иван Иванов връчи наградата на Красимир Крумов, магистър по „Информационни технологии в бизнеса”.

За празника на българските студенти, в Стопанска академия бяха получени множество поздравителни адреси. Гостите на тържеството посетиха Академичния музей и поднесоха цветя пред паметника на Дарителя Димитър Ценов.