Първа награда от национално състезание за Стопанска академия осигури посещение на студенти в Европейския парламент

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” посетиха Европейския парламент в Брюксел като награда за завоюваното първо място в националното студентско състезание „Регионално развитие и заетост в ЕС – перспективи за България след 2014 г.”. Студентите, които спечелиха наградата и посетиха столицата на Европейския съюз са Антония Захариева, Емрах Реджебов, Димчо Цанев и Диана Христова, с ръководител Драгомир Маринов – докторант в катедра „Стратегическо планиране”.

Възпитаниците на Свищовската Алма матер са от спец. „Публична администрация”, чийто учебен план включва изучаване на Европейските институции и свързани с тях дейности. „Получените знания и подготовка по изучаваните дисциплини даде необходимото самочувствие на студентите за активно участие в дискусиите с българските представители в Европарламента” – коментира ръководителят на групата Драгомир Маринов. В рамките на проведените срещи с общо осем българските евродепутати от различни партии, студентите дискутираха актуални теми, свързани с бъдещето на ЕС, предизвикателства и перспективи пред новия програмен период 2014-2020г. Сред обсъжданите теми бе и младежка безработица – актуален проблем не само за България. „Всички депутати разпознават младежката безработица като сериозен проблем и търсят мнението и предложенията на студентите за подобряване на ситуацията” – коментира още свищовският докторант. По думите му, студентите от Стопанска академия са впечатлили българските евро
депутати не само с идеите си за конкретни мерки за решаване на проблема с младежката безработица, но и с нивото си на подготовка по публична администрация. „Тази дискусия постави началото на по-дълготрайни взаимоотношения, бъдещи срещи и съвместни инициативи” – каза още Маринов.


По време на визитата си в Брюксел свищовските студенти имаха възможност да присъстват на организирания от Европейския парламент форум „Агора”, който е единствен по рода си инструмент за обсъждане с гражданите на въпроси от законодателния ред на ЕП с цел постигането на консенсус. Тазгодишното издание на гражданския форум бе на тема „Борбата с младежката безработица”. Право на участие в конференцията имаха 56 младежи на възраст от 18 до 30 години, пребиваващи в една от 28-те страни членки на ЕС. Свищовските студенти имаха възможност да наблюдават как младите хора от цяла Европа обсъждат настоящите предизвикателства на пазара на труда в ЕС и да се запознаят с начина, по който формулираните от участниците във форума препоръки, се предоставят на хората, взимащи решения на европейско равнище.
След завръщането си в България студентите от Стопанска академия присъстваха на подобен форум и в София, посветен отново на младежката безработица, организиран от представителството на Европейския парламент в нашата страна.