Първа транснационална среща на проект 2023-2-TR01-KA220-SCH-000170568 по програма „Еразъм+“ се проведе в Стопанска академия


В рамките на проект № 2023-2-TR01-KA220-SCH-000170568 „Овластяване на учителите в средните училища за социално включване чрез професионално развитие, базирано на наблюдение“, финансиран по Програма Еразъм+, в периода от 3 до 5 септември 2024 г. в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов се проведе първата транснационална среща (kick-off meeting). Събитието събра представители на партньорските организации от различни европейски държави (България, Турция, Италия, Португалия и Словения). В продължение на три дни участниците имаха възможността да обменят опит, добри практики и да планират бъдещите етапи на съвместната работа по проекта.
Програмата на срещата включваше интензивни панелни срещи по редица важни въпроси:

  • работни пакети и стратегия за управление на качеството, създаване на подекипи за изпълнение на проекта, мониторинг и осигуряване на качеството, разпространение на информация,  организиране и провеждане на изследвания;
  • създаване и използване на дигитална платформа за обучение, в т.ч. подготовка на съдържанието за платформата за дигитално обучение;
  • участие на партньорите при съвместното изпълнение на проекта;
  • управление на проектния график на дейностите, разработване на инструментариум за наблюдение в класната стая;
  • създаване на образователни видеоклипове на седем различни езици;
  • обсъждане на дейностите по разпространение на информация;
  • оценка на удовлетвореността на участниците в срещата и др.

Участниците в първата транснационална среща обмениха идеи и впечатления с ректора на Стопанска академия доц. д-р Марин Маринов, институционалния Еразъм+ координатор доц. д-р Маруся Смокова, директора на Института за научни изследвания доц. д-р Галина Чиприянова, председателя на Студентски съвет докт. Йоана Константинова, посетиха академичния музей, научиха интересни факти за висшето училище и се потопиха в атмосферата на пропитото с история здание на ректората.

В рамките на проекта се състоя работна среща с представители на Община Свищов – д-р Станислава Стоянова, заместник-кмет по „Стопанска и финансова политика“, и г-жа Румяна Кузева, началник на отдел „Образование“. Срещата беше фокусирана върху обсъждането на ключови въпроси, свързани с развитието на образованието в региона и укрепването на връзките между местните училища и институции.

Особено ползотворна беше дискусията с представителите на три водещи учебни заведения – г-жа Христина Христова от СУ „Николай Катранов“, г-жа Марина Милинова от СУ „Цветан Радославов“ и г-жа Валя Ванева от СУ „Димитър Благоев“. Тези разговори засегнаха конкретни предизвикателства и възможности за подобряване на учебния процес и осигуряване на по-добри условия за учениците.
Важен етап от програмата беше и посещението в ПДТГ „Димитър Хадживасилев“, където участниците проведоха ползотворен обмен на идеи с директора на гимназията, г-жа Лиляна Димитрова, и главния учител г-н Аьоша Кушлов. Обсъдени бяха конкретни стратегии за подобряване на взаимодействието между професионалните гимназии и университетите, с цел насърчаване на професионалната ориентация на младите хора.

Интересните разговори продължиха и в офиса на сдружение „Институт Перспективи“, с г-н Ахмед Куйтов и младежи. Те се включиха в обсъждането на възможностите за участие на ученици в различни образователни и културни инициативи, които допринасят за развитието на техните умения и социална ангажираност.

Проектът поставя акцент върху интензифицирането и укрепването на партньорствата между образователните институции, като особено внимание се отделя на сътрудничеството между училища и университети. Важна роля в тези процеси играе подкрепата на местните власти, която е от ключово значение за създаването на благоприятни условия за работа, повишаване качеството на преподаване и постигане на по-високи успехи от страна на обучаемите.