Първа заключителна конференция по проект CRCLEcon се проведе в Свищовската академия

Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ бе домакин на първата заключителна конференция по проект 2022-1-BG01-KA220-HED-000085464 „Trifold approach to circular economy: perspectives of academia, business and wider society” (CRCLEcon), финансиран по програма Еразъм+. Контрактор и координатор на проекта, посветен на проблемите на кръговата икономика, е Свищовската академия, а в него участват учени и преподаватели от СА „Д. А. Ценов“, Университет Artifex от Букурещ, Румъния, İstanbul Esenyurt Üniversitesi от Истанбул, Турция и Икономическия факултет от Университета в Ниш, Сърбия. Събитието бе реализирано на 20 септември 2024 г. в Свищов, а неговата цел бе да представи основните резултати от реализацията на проекта.

Преди старта на конференцията участниците в нея проведоха работна среща с ректора на Свищовското висше училище - доц. Марин Маринов, на която бяха дискутирани въпроси, свързани с кръговата икономика. След това те се запознаха с експозицията в музея на СА „Д. А. Ценов“, а в рамките на организираната за тях обиколка на Свищов те посетиха основните градски забележителности, включително и реновираната по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“.

Научният форум по проект CRCLEcon се проведе в конферентната зала на х-л „Иванофф“ в дунавския град. Официален негов гост бе заместник областният управител на Велико Търново - Юлия Мутафчиева, която приветства участниците от името на областния управител Ивайло Здравков. В своето слово тя заяви, че преминаването към кръгова икономика е сред приоритетите на Областна администрация Велико Търново. Тя подчерта още, че дейностите по проекта, в чиито рамки се организира конференцията, е напълно в унисон със законодателството на Европейския съюз, целящо преминаването към по-устойчив модел за запазването и развитието на континента.

Основните презентации, изнесени на конференцията, очертаха и обобщиха дейностите по проекта и резултатите от тях, реализирани последователно в СА „Д. А. Ценов“, Университет Artifex от Букурещ, Румъния, İstanbul Esenyurt Üniversitesi и Икономическия факултет на Университета в Ниш. На форума бе изтъкнато, че сред важните научни резултати от проект CRCLEcon са издадените 3 колективни монографии за кръговата икономика на английски език, които са публикувани съответно и на националните езици на четирите партньора (български, сръбски, румънски и турски език). От представената информация стана ясно и че до настоящия момент по проекта са проведени 6 работни семинара и 4 транснационални срещи за администриране в Свищов, Букурещ, Ниш и Истанбул. Публикувани са и множество статии и доклади. Всичко това гарантира успешното приключване на проекта и изпълнението на неговите цели.


Предвижда се втората заключителна конференция по проект „Trifold approach to circular economy: perspectives of academia, business and wider society” да бъде проведена на 4 октомври 2024 г. в Истанбул. На нея ще бъдат отчетени крайните резултати от проекта и ще бъдат очертани насоките за продължаване на изследванията по неговата тема.