Първата съвместна учебна компания основаха студенти от Стопанска Академия – Свищов и Техническия университет – Габрово

Първата по рода си съвместна учебна компания основаха студенти от Стопанска Академия „Димитър А. Ценов” –  Свищов и Техническия университет – Габрово. „Учебна компания за студенти” е обучителна програма, базирана на модела на европейската програма JA-YE Startup Programme, която от своя страна следва методологията на най-дълго съществуващата и утвърдена програма на Джуниър Ачийвмънт – „Учебна компания”, призната от Европейската комисия за „Най-добра практика в обучението по предприемачество”. JA-YE Startup Programme се преподава в 16 европейски държави и е модел за успех, доказал високо качество и резултатност. В България програмата е въведена официално през 2008 г.

Във връзка със предстоящото през месец юни национално състезание за „Най-добра учебна компания за студенти” 2013, организирано от Джуниър Ачийвмънт България, в Стопанска Академия се проведе първата работа среща на екипа на учредената от студентите в Свищов и Габрово  компания. Целта на възпитаниците на двете висши училища е завоюване на призово място в националната надпревара между млади учени, чрез съчетаване на уменията и познанията им в областта на финансовата наука и инженерство. В рамките на двудневната работна среща, студентите имаха възможност да изработят бизнес план и да формират вижданията си за предстоящото представянето на състезанието.


Студентската учебна компания е с шест-членен екип, а ръководители на съвместния проект са ас. Георги Ангелов от катедра „Финанси и кредит” към Стопанска Академия и ас. инж. Георги Илиев от катедра „Енергийна техника” към Технически университет Габрово. „На националното състезание съвместната компания ще представи изключително иновативен продукт, непознат за българския пазар, чиято същност изобретателните студенти пазят в тайна” – коментира след срещата ас. Георги Ангелов. Той поясни, че чрез обучителната програма на Джуниър Ачийвмънт, студентите се запознават на практика с предприемачеството като създават и управляват своя учебна компания. В рамките на една учебна година или семестър, те сформират екип и развиват своя бизнес идея, разработват прототип на продукта (услугата) и представят бизнес и финансова обосновка на проекта. В процеса на обучение младите хора развиват лидерски качества, умения за общуване, умения за взимане на решения, водене на преговори, организиране, управление на времето. Обучението по програмата дава възможност на студентите чрез практика да разберат какво е предприемачество, как функционира бизнесът
и как работи реално една стартираща компания.


Двамата свищовски студенти от екипа на съвместната компания са червъртокурсниците от спец. „Финанси” Велизар Гутов и Александър Кирилов. През м. ноември 2012г. те участваха в Шестото годишно обучение за студенти и преподаватели, организирано от Фондация „Джуниар Ачийвмънт България”. В рамките на обучението се проведе и междуекипно състезание за представяне на концепция за бизнес и иновативен продукт/услуга в избрана от тях сфера. Велизар бе част от екипа, завоювал първо място, а Александър участва в екипа, отличен с трета награда.