Първи работен семинар за кръговата икономика се проведе по Еразъм+ проект с координатор СА „Д. А. Ценов“

В периода 30.04-02.05.2023 година се проведе първи семинар по най-новия одобрен Еразъм+ проект с координатор СА „Д. А. Ценов“. В изнесен формат в конферентен център в Природен парк „Централен балкан“ си дадоха среща екипи от учени от четири партньорски университета, вкл. двама ректори. Семинарът бе посветен върху приложимата методология в преподаването по проблемите на кръговата икономика по проект Еразъм+ KA220-HED “Trifold approach to circular economy: perspectives of academia, business and wider society” с номер 2022-1-BG01-KA220-HED-000085464.


От страна на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, като домакини и докладчици взеха участие проф. д-р Андрей Захариев – ръководител на проекта и декан на факултет „Финанси“, гл. ас. д-р Петко Ангелов – координатор на проекта и научен секретар на катедра „Финанси и кредит“, проф. д-р Стоян Проданов – ръководител на катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“ – Свищов и ас. д-р Силвия Заркова. От румънска страна екипът на Университет ARTIFEX, Букурещ бе воден от проф. д-р Alexandru Manole – ректор, доц. д-р Catalin Deatcu, директор на департамент, проф. д-р Ghenadie Ciobanu, Maria Popescu, маркетингов директор. Делегацията на турския партньор İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ също бе водена от ректора проф. д-р Canan Hecer, придружена от д-р Hakan Kantarcı и д-р Erhan Canikoğlu. Групата от Икономическия факултет от Университета в Ниш бе водена от проф. д-р Maja Ivanovic Djukic, заедно с  проф. д-р Marija Radosavljevic, доц. д-р Tamara Radjenovic и ас. Miljana Talic. Като дискусанти във форума взема участие и представители на неправителствени организации и образователни институции.


Семинарът е начален етап от първата фаза на проекта, в който Стопанска академия „Д. А. Ценов“, Свищов е водеща институция. Неговото провеждане премина в рамките на оживени дискусии и поставяне на решения върху въпроси с организационен характер за проекта. През първия ден в рамките на проведената среща бяха представени институциите-партньори и представляващите ги екипи. Вторият ден бе посветен на широкомащабен преглед на съществуващите учебни програми по кръгова икономика и активна дискусия върху прилаганите подходи в обучението. Бе извършен преглед на тематичното покритие, свързано с кръговата икономика. Участниците взеха активно участие в дискусия относно прилаганите подходи към обучаемите в неравностойно положение. В края на проведения втори ден за целите на извеждането на максималните ползи от него се проведе брейнсторминг сесия, свързана с определяне на темите, които обосновават интелектуалните резултати от проекта, окончателният им подбор, както и засегнатите отрасли от кръговата икономика. В края на деня проф. д-р Стоян Проданов изнесе основна презентация, посветена на гледната точка на застрахователите върху климатични промени, катастрофичните събития и необходимостта от бърз преход към принципите за кръгова икономика и нисковъглеродни технологии. Третият ден бе посветен на провеждането на дискусия върху определянето на структурата на главите на Справочника по кръгова икономика за преподаватели и дискусия по разпределени между авторските екипи на подглавите, както и техния окончателен подбор. Бяха обсъдени още обема, стила, съдържанието и общите формулировки на отделните глави в справочника. В унисон със „зеления“ фокус на проекта бе организиран и преход до отправния пункт на екопътеките в Природен парк „Централен балкан“, където гостите изразиха своето удовлетворениe от природните дадености на страната ни.

Главният резултат от тридневния семинар бе извеждане в хоризонтален и вертикален план на всички организационно-управленски механизми за администриране на фазите на проекта до неговия завършек през м. Октомври 2024 год. Бе постигането съгласие следващия работен семинар да се проведе в кампуса на Университет ARTIFEX в Букурещ в периода 18-20.05.2023 год., където се очаква да вземе участие и ректора на СА „Д. А. Ценов“ проф. д-р Марияна Божинова. За приемане на резултатите от първия работен пакет по проекта се определи домакинство на СА „Д. А. Ценов“ в периода 9-11.06.2023 год. На всеки участник в работния семинар ръководителят на проекта проф. д-р Андрей Захариев връчи поименен сертификат за участие. По инициатива на координатора на проекта гл. ас. д-р Петко Ангелов в деня на отпътуването на гостите от сръбската делегация бе организирано посещение на Троянския манастир и Природния музей в Черни Осъм.