Първите новоприети студенти в Стопанска академия получиха студентските си книжки

В Стопанска академия „Димитър А.Ценов” започна записването на новоприетите студенти за ОКС „бакалавър” след първо класиране. Първият записал се студент е Цветомир Павлов от Видин, приет в задочна форма на обучение в спец. „Маркетинг”.

И тази година интереса сред кандидатстудентите остава по-голям към задочното обучение, което специалистите свързват с финансовата криза. Традиционно сред най-предпочитаните специалности в свищовското висше училище са „Финанси”, „Счетоводство и контрол”, „Стопански и финансов контрол”, „Застраховане и социално дело”, „Маркетинг”, „Международни икономически отношения”.

За академичната 2013/2014 учебна година, приемът на студенти в образователно-квалификационна степен „бакалавър” в Стопанска академия се осъществява с оценка от държавен зрелостен изпит, след успешно положен кандидатстудентски изпит в свищовското или друго висше училище, или с оценка от национални и международни олимпиади. От избралите варианта да се явят на кандидатстудентски изпит в Стопанска академия, най-голям е броя на кандидатствалите с „Икономическа география на България”, сред които 32-ма души са постигнали максималната оценка „Отличен 6.00” на теста.

Записването на новоприетите студенти от първо класиране в Стопанска академия за ОКС „бакалавър” започна на 10-ти юли и ще продължи до 17-ти. Резултатите от второто класиране ще бъдат обявени на 19-ти юли, като записването ще продължи до 23-ти.

Според предварителния график, до края на настоящата кандидатстудентска кампания в Стопанска академия ще се проведат още три изпитни сесии. За месец юли кандидатстудентска изпитна сесия е насрочена за 27-ми, през м. август изпитите ще се проведат на 31-ви, а датата за м. септември е 21-ви. Месечните кандидатстудентски изпити и по четирите предмета – „Икономика”, „Математика”, „Икономическа география на България” и „Чужди езици” се провеждат в един и същи ден.

Най-нетърпеливите новоприети студенти в Свищов получиха студентските си книжки и факултетни номера още в деня на обявяване на резултатите от първото класиране.


Успешно завършилите в Стопанска академия придобиват престижни професии от всички сектори на икономиката и администрацията. Заедно с диплом за висше образование, възпитаниците на Свищовската Алма матер получават и Европейски диплом – European Diploma Supplement (EDS). Европейското дипломно приложение, разработено съвместно с ЮНЕСКО и Съвета на Европа, има за цел да предоставя информация, която може да бъде лесно разбрана от работодателите и академичните институции в международен план. Документът се издава след успешно полагане на държавен изпит – безплатно и с уникален идентификационен номер.