Първо място завоюва отборът на Стопанска академия в студентско състезание, посветено на ЕС

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” завоюваха първо място и спечелиха наградата от студентско състезание „Регионално развитие и заетост в ЕС – перспективи за България след 2014 г.”. Второто издание на състезанието за първи път е изнесено извън София и се проведе в рамките на дните на Европейския парламент във Велико Търново.

В състезанието участваха отбори от пет университета. Стопанска академия бе представена от четирима студенти с ръководител Драгомир Маринов – докторант в катедра „Стратегическо планиране”. Възпитаниците на Свищовската Алма матер са от спец. „Публична администрация”, чийто учебен план включва изучаване на Европейските институции и свързани с тях дейности. В отбора на Стопанска академия бяха четвъртокурсниците Антония Захариева, Емрах Реджебов, Димчо Цанев и Диана Христова – 3 курс.


В първата част на състезанието участниците решаваха  тест от 70 въпроса на европейска тематика, а във втората част дебатираха по важни въпроси от европейския дневен ред. Въпросът, който изтеглиха за дебата свищовските студенти бе: „Какви са основните предизвикателства пред политиката на сближаване на ЕС за периода 2014-2020г.?”

Представянето на участниците оценява жури, в чийто състав бяха българските евро-депутати Моника Панайотова и Димитър Стоянов. Единодушно те присъдиха първото място на отбора на Стопанска академия. Наградата за свищовските студенти – победители в състезанието е посещение на Европейския парламент в Брюксел през есента.