Първокурсник от специалност „Счетоводство и контрол” е победителят в тазгодишния конкурс за есе в Стопанска академия, посветен на лидерството

Първокурсникът Добрин Тодоров от спец. „Счетоводство и контрол” стана победител в тазгодишния конкурс за студентско есе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, посветен на лидерството. За втория кръг на конкурса, организиран от катедра „Мениджмънт” и Студентски съвет, бяха класирани 18 участника, които разсъждаваха на тема „Лидерство и екипна дейност”. Журито на дванадесетото издание на конкурса бе с председател доц. д-р Анатолий Асенов и членове доц. д-р Цветан Дилков – ръководител катедра „Мениджмънт”, доц. д-р Ирена Емилова, гл. ас. д-р Елена Йорданова, гл.ас. д-р Станислава Стоянова, ас. д-р Йоана Петрова и ас. д-р Милен Динков. 


Актуалността на темата предизвика задълбочени дебати и разисквания както от страна на журито, така и от страна на участниците. Поставени бяха множество въпроси, които дадоха възможност за отлично представяне на студентите. Те защитаваха своите тези чрез научно обосновани разсъждения, адекватни на съвременната реалност. Младите възпитаници на Академията изразяваха свободно, оживено и мотивирано своята позиция. Изключително впечатление направиха креативното мислене, оригиналните виждания, новаторският подход за интерпретиране на темата. Формата на изложение и направените обобщения върху провокативните въпроси бяха доказателство за солидни познания от областта на стопанската практика. Журито и гостите на форума бяха впечатлени от богатата обща култура и широк кръгозор на участниците, от интересните примери от българската и световната икономическа среда, които студентите посочиха. Участниците във финалния кръг на конкурса откроиха ключови понятия и изводи за ролята на лидера в екипа и лидерството като енергия, харизма, поведение и дейност, която отчита ценностната система на хората, техните личностни качества и интереси, като ги мотивира да следват поставените цели и да постигат резултати по най-ефективния начин, развивайки своя потенциал.

След достойното и почти равностойно представяне на студентите, журито отличи тримата най-добре представили се участници и връчи награди от името на катедрата-организатор. На второ място бе класиран Иван Иванов – II курс, спец. „Стопанско управление”, а трета награда получи Кристиана Михалева – III курс, спец. „Индустриална бизнес икономика”.


В тазгодишното издание на конкурса за първи път награди връчи и Студентски съвет. Наградите на студентската организация получиха второкурсниците Йоана Михайлова и Беатрис Борисова от спец. „Стопанско управление” и Цветан Цаков – III курс, спец. „Маркетинг”.
Според организаторите, конкурсът за есе се утвърждава като форум, чрез който се предоставя възможност на всички студенти да докажат и затвърдят своите знания, получени в аудиториите на Стопанска академия. Начинът, по който се провежда форума, подпомага развитието на умения, които са важни за бъдещи професионални изяви на студентите, като умение да се представя собствено мнение и да се аргументира, да се води дебат по актуални въпроси и др. 

През изминалите години в конкурса са участвали над 1100 студенти, като 160 от тях са класирани за финален кръг и са получили награди и сертификати за участие.