Патронен празник чества Стопанска академия <em>Академичната общност се преклони пред Дарителя Димитър Ценов</em>

Патронният празник на Стопанска академия – 8 ноември е повод за академичната общност в Свищов да изрази за пореден път своята почит и признателност към Димитър Апостолов Ценов. Тържествената церемония по честване на празника и 80-ата годишнина на висшето училище пред паметника на Дарителя започна по традиция с посрещане на знамето на Стопанска академия, ректора доц. д-р Иван Марчевски и академичното ръководство


Слово за Дарителя произнесе председателят на Общото събрание – проф. д-р Борислав Борисов. „Модерно е днес да се говори, че живеем в години на промяна. Актуално е да се учим как да управляваме тази промяна. Типично е да се оправдаваме за някои неблагополучия с лошото наследство и необходимостта от промяна. Не знам как са работили нашите предци преди повече от век, но само 34 години след Освобождението и 4 години след обявяването на Независимостта на България, те вече са успели да берат плодовете на колосалната промяна, която са извършили”, каза проф. Борисов. Той припомни, че в началото на XX век в България настъпва ускорено развитие на промишлеността, многократно са нараснали темповете на производство, увеличил се е броя на насърчаваните от държавата индустриални предприятия, в резултат на което местната промишленост е осигурявала над 43 % от консумацията на индустриални стоки. Разраснала се е търговията, разширил се е вътрешния пазар, нараснал е броя на населението, започнало е строителство на ЖП линии, пристанища, мостове, административни сгради, приоритетно развитие са получили леката и хранителната промишленост, развило се е банковото дело.


В такова време е живял Димитър Апостолов Ценов. Той избира пътя на предприемач – търгува, строи, проектира, внася строителни материали, метали, селскостопански инвентар като търгува с Виена, Лайпциг, Бон, Лондон, строи водопроводи, пътища, железопътни линии, получава концесията на завода за цимент в Златна Панега, проектира изграждането на петролна рафинерия край Бургас. „Усетил предприемаческия си дух и неизмерната си любов към родината и родния си град, Димитър Ценов прозира, че промяната в нова България изисква наличието на модерно висше образование, което определя и решението му да остави всичките си пари и имоти за създаване на Висше търговско училище в Свищов. В нас винаги ще ехтят неговите думи: „Като принасям своята скромна лепта на народния олтар, свършвам с благопожеланието щото българският народ да върви безспир по пътя на културния напредък”, каза още проф. Борисов.


В знак на признателност към делото на Дарителя, венци и цветя пред неговия паметник бяха поднесени от името на академичното ръководство, от студентската общност и от Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев”, Свищов.

Димитър Ценов прави завещанието си през 1912 г. и надживява акта на дарението си с 20 години. Живял целенасочено и почтено, той скромно се оттегля в усамотение. Последните си години преживява в болницата на Червения кръст, за да не накърни средствата отделени за училището. Предчувствайки своя край, Дарителят е направил допълнение към завещанието си, което гласи: „За смъртта ми моля да не стават никакви обявления. Да се каже в един вестник, че съм се поминал. Погребението ми да стане семпло. Достатъчно е един свещеник, колкото да се изпълни християнския обред…Погребението да стане тук в София, но ако би че съгласно завещанието ми Висшето търговско училище се създаде в Свищов, костите ми да се пренесат там и да се направи гроб в някое уединено място, който гроб желая и моля да се поддържа чист, в порядък и украсен със зеленина. Моля да не се взема това за излишна нескромност”. След дълго боледуване, Димитър Ценов умира в София на 21 май 1932 г. Погребан е в Свищов, в двора на манастира „Св. св. Петър и Павел”, с големи почести, израз на благодарността и признателността на неговите съграждани за стореното от него.

Висшето търговско училище в родния град на Дарителя е открито на 8 ноември 1936 г. от Цар Борис III и 80 години по-късно, на тази дата по традиция се проведе литийно шествие от Стопанска академия до гроба на Ценов.


Водено от военен оркестър и знаменосците на Академията, празничното шествие премина през централния градски площад, главната улица и покрай Първо българско народно читалище. В него се включиха академичното ръководство, студенти, преподаватели и гости на тържествените чествания на 80-годишнината от страната и чужбина. Пред гроба на Дарителя се състоя поклонение и поднасяне на цветя, а отец Михаил от Свищовската духовна околия отслужи заупокойна панихида.