Патронен празник и 85 години от създаването си чества Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов


С тържествена церемония пред паметника на Дарителя, в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе честван патронния празник, посветен на 85-годишнината от създаването на Свищовското висше училище. Извънредните обстоятелства, свързани с епидемиологичната обстановка в страната, наложиха отлагане на планираните тържествени прояви, посветени на бележитата годишнина, но при спазване на противоепидемичните мерки, академичната общност отдаде заслужена почит към своя Дарител. 
Ректорът проф. д-р Марияна Божинова и придружаващите я лица – свещеник Михаил Миронов, зам.-ректорите, председателят и зам.-председателят на Общото събрание, декани на факултети и председателят на Студентския съвет, предвождани от знаменосците на Академията, бяха посрещнати от преподаватели, студенти и служители пред паметника на Димитър Ценов. Тържествената церемония започна с прочит на химна на Свищовската академия: „Там, гдето Нове се простира и гордо Дунав все се лее, наш’та Алма Матер се издига и ликът на Ценов грее”. 


 

Слово за патронния празник произнесе проф. д-р Борислав Борисов – председател на Общото събрание. Той припомни за нелекия живот на Ценов, за неговата дейност като търговец, предприемач и акционер, за активното му участие в благоустрояването на столицата София и строителството на жп линии, за иновативните му бизнес идеи и начинания, за благотворителността на Ценов, насочена в помощ за сираци от войните, за бедните, за изпадналите в нужда поборници на националната кауза, за Червения кръст, за учебни и културни заведения в Свищов и в София. „Целият 80-годишен живот на Димитър Ценов е достоен за преклонение и благодарност от следващите поколения”, заяви проф. Борисов. По думите му, има нещо символично в това, че в 85-ата годишнина от рождението на Ценов се открива официално Висшето търговско училище в родния му град Свищов, носещо неговото име. А за своята 85-годишна история Свищовската академия е дала на България над 150000 висшисти – министри, народни представители, кметове, предприемачи, висококвалифицирани служители в държавната и в местната администрация, в малки и големи фирми. „На всеки празник в Стопанската академия ние споменаваме нашия Дарител. И винаги казваме, че е живял живот, достоен за подражание. Но да подражаваш на такава личност не е лесно – не защото нямаш неговите умения и финансови възможности, а защото трябва да имаш неговото голямо сърце и човеколюбива душа, неговото благородство и непретенциозност”, подчерта в словото си за Дарителя председателят на Общото събрание.
Приветствие към академичната общност в Свищов по повод патронния празник поднесе проф. Миглена Темелкова – ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи. 



Венци и цветя пред паметника на Димитър Ценов в знак на признателност и уважение бяха поднесени от името на ректора, академичното ръководство и студентската общност, от кмета на община Свищов, от ръководители на катедри, партньорски организации, преподаватели и служители. С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на Дарителя. 
Във връзка с заповед на министъра на здравеопазването по повод епидемиологичната обстановка, бе отложено и традиционното за патронния празник на Академията шествие с поклонение пред гроба на Димитър Ценов. В памет на Дарителя, пред гроба му в двора на параклиса „Св. Св. Петър и Павел” бе отслужена панихида от свищовски свещеници, а представители на академичното ръководство поднесоха цветя. 



В деня, когато се навършват 85 години от създаването на Стопанска академия „Д. А. Ценов”, ректорът проф. д-р Марияна Божинова откри двудневна онлайн международна научно-практическа конференция, която е заключителния юбилеен научен форум, посветен на бележитата годишнина и провеждащ се под патронажа на Президента на Р България, Румен Радев.