„Пътят към успеха” представи пред свищовски студенти възпитаник на Стопанска академия


Среща под надслов „Пътят към успеха” проведе със свищовски студенти Александър Иванов – възпитаник на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, дипломирал се през 2014 г. На срещата присъстваха студенти от различни курсове и специалности, докторанти и бивши преподаватели на гост-лектора.
Александър Иванов е образователен директор на SoftUni Digital & SoftUni Creative. В периода от 2014 – 2016 г. е един от учителите по  програма „Заедно в час” и преподава информационни технологии. Toй е и вдъхновителят на проекта CreateX – дигитална агенция, базирана на freelance общество. Бил е координатор и лектор на международен „Еразъм +” проект за метода „обучение чрез преживяване” с обучения в пет държави. Професионалният си път започва като вицепрезидент и лидер на локалния трейнинг екип на AIESEC – Свищов, по време на студентството си в Стопанската академия, където завършва финанси.



Гост-лекторът беше представен пред свищовските студенти от Петър Пройков – координатор „Привличане на участници” по програма „Заедно в час”. Той разясни идеята на програмата и информира как желаещите млади хора могат да се включат след завършване на образованието си. 
Александър Иванов сподели със студентите как за период от 5 години е извървял пътя от студентската скамейка до ръководен пост в известна компания и собственик на успешно развиващ се бизнес. Припомняйки си студентските години в Свищов, той подчерта и ролята, която има за неговото развитие Стопанска академия. По думите му, в родната Алма матер, освен висококачествено образование и знания, е придобил ценни приятелства и бизнес-партньорства, и усещането, че всеки сам трябва да уважава себе си, за да бъде уважаван и от другите.     
Говорейки за икономиката на България и свързаните с нея предизвикателства пред младите хора, Александър Иванов заяви, че те имат уникални възможности за развитие „днес, тук и сега”, и им даде насоки какво да имат пред вид, когато чертаят кариерния си път. Той сподели каква е неговата лична мотивация да избере своя път за развитие в България, какви са неговите вярвания и ценности, какво е за него успехът. 



По предложение на гост-лектора, срещата продължи под формата на дискусия и студентите се възползваха от възможността да зададат множество въпроси. Коментирани бяха теми като себепознание, вътрешна и външна мотивация, мечти и цели, развиване на собствена емоционална интелигентност, управляване на групова динамика. В отговор на зададени въпроси, Александър Иванов сподели какво е за него провала и как разпределя времето си между управляване на собствен бизнес и ръководна позиция в друга компания. В ролята си на работодател, той сподели пред студентите кои са най-важните моменти при представянето им, когато са на интервю за стажантска или работна позиция. „Бъдете смели! Фокусирайте се върху това да развивате себе си. Старайте се да давате стойност на местата, където отивате. Работете за лидери, които Ви окриляват. Работете за организации или създавайте организации, които Ви карат да се чувствате щастливи, полезни и резонират с Вашите личностни ценности”, посъветва Александър Иванов студентите във връзка с кариерното им развитие и изкачването по корпоративната стълбичка в период от 5 до 7 години след дипломирането.