Перспективи пред българската икономика през призмата на младите изследователи в „Докторантска научна сесия 2013” в Стопанска академия

Перспективите пред българската икономика през призмата на младите изследователи бяха представени под формата на студии и статии, презентирани в рамките на  „Докторантска научна сесия 2013” в Стопанска академия „Димитър А.Ценов”.

Участниците в този форум се увеличават всяка година и в тазгодишното - шесто издание те достигнаха рекорден брой. Докторантската научна сесия и Годишния алманах „Научни изследвания на докторанти”, в който се публикуват разработките на младите учени, са създадени със Заповед на Ректора на Стопанска академия от 15.10.2008 г. През първата година (2008 г.) участие в научния форум вземат 16 докторанти, а през 2013-та участваха 50.

Сесията, организирана от редакционния съвет на Годишен алманах „Научни изследвания на докторанти”, откри зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” – проф. д-р Теодора Димитрова, главен редактор на изданието. „На днешния форум вие ще презентирате не само себе си, не само своите изследвания и постижения в областта на науката, но ще представите своите научни ръководители и звената, в които се обучавате” – каза проф. Димитрова в обръщението си към участниците в научния форум.


Тя пожела на свищовските млади учени постоянство в изследователските търсения, търпение - да извървят пътя, по който са тръгнали обучавайки се в третата образователна, но и научна степен „доктор”, както и 100% упражняване на опцията „подкрепа от научните им ръководители”, които „водейки ги за ръка” ще ги научат не да четат научна литература, а да създават наука в областта на икономиката, администрацията и управлението.

Поздравления за взетото решение да участват във форума  и за разработената научна продукция, докторантите получиха и от зам.-главния редактор на Алманаха – проф. д-р ик.н. Таня Горчева. „Тук си дават среща нашите млади надежди, надеждите на нашата Академия в областта на научно-изследователската и преподавателската дейност” – каза проф. Горчева.

В научната сесия участваха докторанти, които се обучават по акредитираните 13 докторски програми в редовна, задочна и самостоятелна форми. Поради увеличеният брой участници, форумът се проведе в две паралелно работещи секции.


Модератор на първа секция бе проф. д-р Марияна Божинова, а в секционната комисия бяха проф. д-р Теодора Димитрова - катедра „Финанси и кредит”,  доц. д-р Николай Нинов - катедра „Застраховане и социално дело”, доц. д-р Людмил Несторов - катедра „Обща теория на икономиката”. В първа секция студии и статии презентираха 18 докторанти от факултет „Финанси”, четирима от факултет „Производствен и търговски бизнес”, двама от факултет „Стопанска отчетност” и един от факултет „Мениджмънт и маркетинг”. Сред актуалните теми, касаещи перспективите пред българската икономика, по които са работили младите учени са промени в данъчното законодателство, децентрализация на местните финанси,  механизми за държавна намеса за регулиране в икономиката, електронна търговия в застраховането, подоходно неравенство между България и страните от ЕС.


Модератор на втора секция бе проф. Горчева, а членове на комисията – доц. д-р Виолета Блажева - ръководител катедра „Аграрна икономика”, доц. д-р Диана Ималова - катедра „Счетоводна отчетност”, доц. д-р Пламен Петков - катедра „Математика и статистика”. Във втора секция свои научни разработки представиха 15 докторанти от факултет „Мениджмънт и маркетинг” и 10 от факултет „Стопанска отчетност”. Разработените студии и статии са в областите мениджмънт, маркетинг, счетоводна отчетност, статистика, бизнес информатика, контрол и анализ, стратегическо планиране, международни икономически отношения.   

За тазгодишното издание на Докторантската научна сесия са разработени общо 8 студии и 42 статии. В рамките на регламентираното време всеки докторант представи своята разработка, а присъстващите студенти и преподаватели имаха възможност да задават въпроси към авторите или да изразят мнение. Освен журито и научните ръководители, в ролята на дискусианти бяха и присъстващите докторанти, които не участват в сесията с презентации, част от които са  студенти от новия прием в ОНС „доктор” за учебната 2013-2014 г.

Презентираните разработки ще бъдат публикувани в следващия брой на академичното печатно издание Годишен алманах „Научни изследвания на докторанти”, което ще бъде отпечатано през 2014г. Публикациите на млади изследователи в Годишния алманах са разделени в два раздела – „студии” и „статии”, и представят лични виждания, тези и изводи на докторантите по разработените от тях теми.