Перспективите за сътрудничество между средното и висшето икономическо образование събра на кръгла маса в Свищов учители и академични преподаватели

Предизвикателствата и перспективите за сътрудничество между средното и висшето икономическо образование в България отново събра на методическа кръгла маса в Свищов учители от 13 български града и академични преподаватели от Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.  Превърналият се вече в традиция форум е част от концепцията на ръководството на Свищовското висше училище по изпълнение на поетия към представителите на средните икономически училища в страната ни ангажимент за тясно сътрудничество в областта на икономическата наука и образование. Кръглата маса бе организирана като съпътстваща проява на седмото издание на националните ученически състезания по икономика, които се провеждат за трета поредна година и са под патронажа на Ректора – проф. д-р Величко Адамов.


В срещата участваха учители от Търговска гимназия – Бургас,  Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство – Враца, Старопрестолна гимназия по икономика – Велико Търново, Професионална гимназия по лека промишленост и икономика – Горна Оряховица, Финансово-стопанска гимназия – Добрич, Професионална гимназия по икономика – Дряново, СОУ „Христо Ботев” – Козлодуй, Финансово-стопанска гимназия – Монтана, Професионална гимназия по икономика – Разград, Национална финансово-стопанска гимназия – София, Държавна търговска гимназия – Свищов, Професионална гимназия по стопанско управление, администрация и услуги – Силистра и Професионална гимназия по икономика – Шумен. От страна на домакините в кръглата маса участваха представители на ръководството, директори на учебни центрове, ръководители на катедри и преподаватели.

При откриване на срещата, гостите приветства зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” – проф. д-р Теодора Димитрова. Тя изказа благодарност към учителите за труда, който полагат при обучението на учениците в икономическите дисциплини и за тяхното съдействие при провеждане на националните състезания по икономика в Стопанска академия. Проф. Димитрова отбеляза, че инициативата на Свищовската Алма матер, която вече три години дава възможност на учениците чрез участията си в тези състезания да сверят знанията си със свои връстници от цяла България, набира все повече привърженици сред средношколците и техните преподаватели. Зам.-ректорът връчи поименни сертификати за участие на учителите и комплекти с икономическа литература – реферирани научни издания на Стопанска академия на български и на английски език.


В рамките на срещата учителите обсъждаха с представителите на академичната общност учебните програми, планове и помагала по преподаваните от тях дисциплини. Дискутирано бе нивото на подготовка на учениците от икономическите училища, което ги отличава от другите студенти със солидната подготовка, която имат по икономическите дисциплини. В помощ на учителите бяха  представени възможностите, които Стопанска академия осигурява за надграждане на тяхното обучение – магистърски и докторски програми, следдипломно, факултативно и професионално обучение. По повод конкретно запитване от страна на гостите бяха разяснени и възможностите за обучение в насока управление на проекти.

Участниците във форума обсъдиха и възможности за партньорство и съвместни инициативи, способстващи за икономическото образование в средните училища. В края  на срещата бяха анонсирани националните икономически състезания за ученици, които Стопанска академия ще проведе през месец април в направленията „счетоводство” и „икономикс”.