Пет години спортен клуб „Академик” и карате Киокушин в Свищов

Спортен клуб по бойни изкуства „Академик”, създаден от студенти на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” навърши пет години. С основаването на клуба през есента на 2008 г. е въведен и един нов за Свищов  спорт – Киокушин карате.

Началото се поставя с група от 12 души, петима от които студенти в Академията, тренирали Киокушин карате в други градове. Инструктор и ръководител на клуба става студентът Митко Божанов, защитил 2 кю и добил квалификацията и уменията си в Габрово. Клубът в Свищов е организиран под председателството на доц. д-р Стефан Симеонов, който също се е занимавал с Киокушин карате в родния си град Ловеч. За провеждане на редовните тренировки на спортния клуб, ръководството на Академията предоставена спортната база.

Идеята от самото начало, запазена и до днес, е студенти да провеждат безплатни тренировки за студенти. Така клубът подпомага развитието на университеския спорт, а с това oбогатява и спортния облик на града. „Основен стремеж на ръководството на спортната ни организация през тези години бе да популяризира Киокушин карате сред младежта” – поясни инструкторът на клуба Митко Божанов. По думите му, с увеличаване популярността на този спорт, в клуба продължават да се записват студенти и ученици от различни възрасти, и през изминалите пет години значително е нараснал броя на трениращите най-твърдия стил карате, основан от Масутацу Ояма (X-ти дан) – човек отдал живота си изцяло на каратето. Буквално преведено „Киокушин” означава „Върховна истина”, а това, което го отличава от останалите стилова карате, е именно неговата реалност. Масутацу Ояма е постигнал това, като е въвел контактния бой – ударите и ритниците, поразяващи целта си с пълна сила. Затова Киокушин е наричан „Истинското карате” и неоспоримо е най-твърдия стил карате – поясни още Митко Божанов.


За петте години спортен живот клуб „Академик” може да се похвали със сериозен напредък в развитието на свищовския Киокушин, високи постижения от Национални турнири и Държавни първенства, масовост при участия в тренировъчни лагери и семинари за повишаване на квалификацията на спортистите от крайдунавския град. Клубът дава възможност на трениращите да разнообразят и пълноценно да използват свободното си време чрез физическо и морално усъвършенстване в областта на това японско бойно изкуство. Бивши възпитаници на Свищовската академия, тренирали в клуба, създадоха Алумни клуб „Академик Свищов - Киокушин Карате” към Алумни асоциацията при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.

През изминалите пет години спортен карате клуб „Академик” срещна значителна подкрепа и съдействие от ръководството на Академията и от Общинската администрация – отчита Божанов. В резултат на това е изградена добре поддържана, напълно оборудвана, модерна и цялостно ремонтирана спортна зала.
Тренировъчното помещение, в което се развива спорта Киокушин карате, се намира в УК „Алеко Константинов” (Свищов), а безплатните тренировки, които се провеждат от членове на Алумни клуба към Академията, са от понеделник до четвъртък от 17,30 до 19,00 часа.

Петият рожден ден на спортен клуб „Академик” ще бъде официално честван в началото на новия за студентите състезателен сезон, който започва през месец ноември.