Петър Бъчваров: Образованието в Свищовската академия е на много високо ниво

По повод на своята 85-годишнина Стопанска академия „Димитър А. Ценов" стартира рубриката „Успешните възпитаници". В нея ще бъдат публикувани интервюта с възпитаници на Академията, които заемат ръководни длъжности в корпоративния сектор, намират се на престижни позиции в обществото или са водещи експерти в своята област. Разисквани теми в рубриката ще бъдат кариерната реализация и ролята на Стопанската академия за формирането на професионалните компетенции на младите хора. Ще бъдат представени и посланията на успешните възпитаници на Свищовското висше училище към академичната общност и техните съвети, препоръки и напътствия към неговите настоящи и бъдещи студенти. 

Днес наш гост е г-н Петър Бъчваров, който е директор „Управление и анализ на бизнеса“ в UNIQA. Вече 30 години компанията е сред водещите застрахователни компании у нас, утвърдила се като символ на надеждност и коректност за своите клиенти и партньори. Компанията е част от австрийската UNIQA Insurance Group, която има над двувековна традиция и опит в застраховането и е един от най-добре позиционираните застрахователи в Централна и Източна Европа.


Здравейте, г-н Бъчваров! Благодарим Ви, че приехте нашата покана за интервю. Представете се накратко. Кое е Вашето родно място и къде живеете в момента?

Здравейте, благодаря за поканата. За мен е голямо удоволствие да се върна в нашата Алма матер и да разговарям с Вас. Казвам се Петър Бъчваров. На 36 години съм, женен, горд баща на една малка принцеса, която е на година и половина. Родом съм от Любимец – малко градче в югоизточна България, разположено по поречието на река Марица. До съвсем скоро живеех за постоянно в гр. София, но поради възможността, която UNIQA предоставя на много от своите служители за дистанционна работа заради пандемията от COVID-19, със съпругата ми взехме решихме да се преместим. Сега живеем близо до гр. Банско, а когато имам служебен ангажимент, който изисква личен контакт, пътувам до гр. София, където е централата на компанията, в която работя.

С какво се занимавате сега и на какъв етап се намира Вашата професионална кариера?

От началото на кариерата си се занимавам с управлението на различни финансови процеси. Мога да определя себе си като стратегически бизнес партньор със солиден опит в ръководенето на финансово-оперативни процеси и проекти в международни организации като UNIQA, Allianz, Achmea и ICAP. Към настоящия момент оглавявам дирекция „Управление и анализ на бизнеса“ в UNIQA, където заедно с моя екип управляваме процесите по изготвянето на стратегическите бизнес планове и контрола на резултатите на компанията във всичките му аспекти.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещате в работата Ви?

Пандемията от COVID 19 доказа, че бъдещето на финансите е дигитално. Дигитализацията вече не е екзотика, а авангард във финансовите услуги. Във връзка с това намирането на хора с подходящи умения определено не е лесна задача. В моята сфера вече не е достатъчно да бъдеш само типичния добър финансист, а е нужно да разбираш все повече от IT технологии, от езици за програмиране и извличане на данни. Уменията за управление на дигитални екипи от хора също ще са ключови за напред. Друго предизвикателство, пред което се изправям, е резистентността към промяната, която понякога срещам у колегите и партньорите, защото когато човек е свикнал да прави нещо по определен начин, в някои случаи е трудно да му обясниш, защо трябва да го промени. Нужни са много търпение, постоянство и безспорни аргументи. В крайна сметка, имайки предвид динамичните времена, в които живеем, ако човек иска да е успешен, той трябва да се променя постоянно.

Кои качества считате за важни, за да сте успешен в своята работа? Как ги възпитавате в себе си?

Без съмнение това са адаптивността, проактивното поведение и мотивацията. За да възпиташ такива качества в себе си на първо място е нужно да си отговориш, дали наистина го искаш, защото трябва да си готов да жертваш много от свободното си време. Аз лично гледам на процеса по себеусъвършенстване като на дългосрочна инвестиция. Определено много ми помагат мотивиращи интервюта и видеа, които гледам, книгите и специализираната литература които чета, хората, които срещам. Накратко – човек трябва да е любознателен и напорист в добрия смисъл на думата, за да успее да възпита посочените от мен качества.

Какво обичате да правите в свободното си време? Имате ли хоби?

Извън работата ми нещата, които ме зареждат, са семейството, разходките в планината, риболова, книгите и практикуването на спортове, като снукър, тенис и футбол.

Кога и в коя специалност завършихте висшето си образование в Стопанската академия?

Имам бакалавърска степен по „Финанси“ от 2009 г. и магистърска степен по „Финансов мениджмънт“ от 2010 г.

Защо избрахте Свищовската академия за свое висше училище? Какво я отличава от другите университети у нас?

Никога не съм имал съмнения къде и какво искам да уча. След като завърших математическа гимназия за мен беше напълно естествено да продължа с икономиката и в частност с финансите. А защо точно Свищовската академия? Първо, защото знаех, че там образованието е на много високо ниво и това беше подкрепено от проучването, което направих по въпроса. Второ, много ми повлияха няколкото много успешни практически реализации на хора, завършили Академията, с които имах възможността да контактувам.

Кои са най-хубавите и ярки спомени от студентските Ви години?

Най-хубавите ми спомени са свързани с незабравимите и забавни моменти, прекарани с колегите. С много от тях станахме приятели и продължаваме да поддържаме връзка и днес. Имам и много приятни спомени, свързани и с решаването на семестриалните казуси по специалните предмети. Най-ярък ми е споменът от решаването на семестриалния казус по дисциплината „Валути и валутни системи“, когато с моите състуденти прекарахме доста часове заедно в опит да го решим вярно. Още си спомням как имаше разлято кафе по някои от листите, които трябваше да предадем.

Кои от изучаваните учебни дисциплини може да посочите като най-полезни за Вас и кои преподаватели са Ви повлияли най-много?

За да бъде една дисциплина полезна, е много важно как тя ще бъде представена от преподавателите. Вярвам, че отношението, което един преподавател има към дисциплината, която преподава е от ключово значение за това как тя ще бъде приета от студентите. Затова, за мен най-полезните предмети бяха тези, водени ни от доц. Пламен Пътев, проф. Андрей Захариев, проф. Стоян Проданов, доц. Александър Ганчев, д-р Нигохос Канарян. Дебело искам да подчертая, че експлозивността на преподаване на тези хора е рядко срещана за икономическата образователна система в България. Предметите бяха „Финанси на фирмата”, „Управление на портфейла“, „Инвестиции“, „Валути и валутни системи“, „Финансов анализ“, „Капиталово бюджетиране“ и „Управление на дълга”.

С какво образованието в Свищовската академия Ви помага във Вашия професионален път?

Отношението, което Академията възпитава у своите студенти относно решаването на реални казуси и разбира се придобитите практически умения.

Кое отличава хората, завършили в Стопанската академия, и какво ги прави конкурентни на пазара на труда?
Те могат!
Какво послание можете да отправите към настоящите и бъдещите студенти на Стопанската академия или към нейните преподаватели?

Напускайте колкото се може по- често своята зона на комфорт, колкото и да е трудно, защото това е начинът човек да продължи да се развива и покорява върховете, които му предстоят.