Петнадесето издание на студентски конкурс за есе организира катедра „Мениджмънт” в Стопанска академия

В Стопанска академия се проведе петнадесетото издание на ежегодния студентски конкурс за есе, организиран от катедра „Мениджмънт”. Участниците в тазгодишното издание разсъждаваха на тема „Личност – емоционална интелигентност – кариера”. В конкурса участваха свищовски студенти от различни курсове и специалности в ОКС „бакалавър” и „магистър”.
Организаторите дадоха пълна свобода на творческа интерпретация по темата, а актуалността на зададената тема предизвика интересна дискусия. В хода на конкурса се поставиха множество въпроси, свързани с понятия като личност, самооценка, самоконтрол, емоции и интелект. Студентите изразиха своето виждане за връзката между личностна характеристика, емоционална интелигентност и успешна професионална реализация. Представяйки своите есета, участниците показаха сериозна подготовка и желание за научна изява. 

Сред критериите, по които бяха оценявани студентите, са собствена теза, форма на изложение, изводи. Журито, съставено от членовете на катедрата, отличи тримата най-добре представили се студенти. Първо място завоюва Виолина Кирилова, 3 курс, спец. „Международни икономически отношения”. Второ място зае Богомил Богомилов, магистър „Бизнесадминистрация”. На трето място се класира Силвия Илиева, 2 курс, спец. „Стопанско управление”. Всички изявили се студенти получиха сертификати за успешно участие в конкурса.

След представяне на есетата и проведената дискусия, студентите се обединиха около становището, че ключът към постигане на успех във всеки един аспект на човешкия живот е свързан до голяма степен с нивото на емоционална интелигентност на личността. Според участниците, емоционалната интелигентност не се свежда само до разчитане на емоциите. Тя изисква също рационален прочит на фактите и адекватно възприемане на социалната среда. „Личностните характеристики и умението да контролираме и балансираме емоциите са важен фактор в кариерното развитие. Емоционалната интелигентност влияе на нашето поведение, на това как се справяме с трудностите и как вземаме лични решения, водещи до позитивни резултати ” – коментираха участниците. В доказателство на своите тези, студентите използваха научна обосновка, примери от личен и споделен опит, както и интересни цитати от известни личности.

Според членовете на журито, начинът, по който се провежда конкурса, подпомага развитието на умения, които са важни за бъдещи професионални изяви на студентите, като умение да се представя собствено мнение и да се аргументира, да се води дебат по актуални въпроси и др.  

Конкурсът за студентско есе, който катедра „Мениджмънт” организира по различни теми, се утвърждава като форум, чрез който се предоставя възможност на всички студенти да докажат и затвърдят своите знания и умения, получени в аудиториите на Стопанска академия „Д. А. Ценов”.