По-голямата част от кандидат-студентите в Стопанска академия избират да участват в класирането с оценка от матура

70% от кандидат-студентите през настоящата кампания в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” избират да участват в класирането с оценка от държавен зрелостен изпит. Част от тях обаче се възползват и от възможността да се явят на конкурсен изпит, т.к. в балообразуването за крайното класиране участва по-високата оценка. 
С конкурсен изпит най-често кандидатстват завършили средното си образование преди 2008 г. и това са работещи хора, които предпочитат задочната форма на обучение. Те могат да избират между предметите Математика, Икономическа география на България, Икономика или Чужд език (английски, немски, френски, руски, испански), като ежемесечните изпитни сесии се провеждат до м. октомври включително. 


По-голямата част от кандидатствалите до момента са избрали да се явят на изпит по география, а май-малко – само един се е явил на изпит по френски език. Има и случаи, в които някои кандидат-студенти се явяват по два пъти на конкурсен изпит, като желанието им е да постигнат по-висок резултат. Само 1% от кандидатствалите до момента са предпочели да участват в класирането с пренесена оценка от положен в друго висше училище конкурсен изпит.
На 18-ти август в Стопанска академия ще бъде направено допълнително класиране за попълване на незаети места. За да участват в него, желаещите трябва да подадат документи за кандидатстване в срок до 17.08.2015 г. За участие в допълнителното класиране може да се кандидатства с оценка от матура или с пренесена оценка. Кандидатствалите до момента в Стопанска академия, но неприети участват автоматично в класирането без да подават допълнително документи.
И през настоящата кандидатстудентска кампания най-предпочитани остават специалностите „Финанси” и „Счетоводство и контрол”, в двете форми на обучение – редовна и задочна. През тази година обаче се наблюдава засилен интерес към специалностите „Застраховане и социално дело”, „Стопански и финансов контрол”, „Бизнес информатика”, „Стопанско управление”, „Международни икономически отношения”, „Маркетинг”, „Икономика на търговията”.

Кандидатстудентската кампания за Прием 2015 в ОКС “бакалавър” в Стопанска академия продължава. Срокът за подаване на документи за кандидатстване с оценка от държавен зрелостен изпит и с пренесена оценка от успешно положен кандидатстудентски изпит в друго висше училище е постоянен. Срокът за подаване на документи за участие в кандидатстудентските изпитни сесии в Свищов е до предходния ден на самия изпит. През м. август изпитите по всички предмети ще се проведат на 29-ти, за м. септември датата е 19-ти, а последната изпитна сесия ще бъде на 24-ти октомври.
Актуална информация за условията, необходимите документи и сроковете за кандидатстване се публикува на сайта на Стопанска академия www.uni-svishtov.bg в раздел „Прием 2015” / ОКС „бакалавър”.