Почина гл. ас. д-р Симеон Петров Момчев, преподавател в катедра „Международни икономически отношения“ при СА „Д. А. Ценов“ – Свищов

В утрото на 27 август 2022 г. на 53-годишна възраст ни напусна нашият скъп и обичан приятел и колега Симеон Петров Момчев (Мони).
Той е сред първите асистенти на катедра „Международни икономически отношения“, присъединявайки се през 1995 г., само две години след нейното откриване.
Мони активно работеше за нейното утвърждаване и развитие. По своя инициатива още на следващата година, през 1996 г., организира първата студентска конференция по „Международна инвестиционна политика“. Отворен за сътрудничество и с поглед в бъдещето, Мони неуморно работеше за нейното утвърждаване като ежегодна конференция за представяне на студентски разработки в областта на международната икономика. През годините като съорганизатори успя да привлече сродни катедри от български и чуждестранни университети, и през тази година се проведе 26-та студентска научно-практическа конференция „Глобални и регионални измерения на международните икономически отношения“. От 2016 година електронният сборник с доклади от конференцията е включен в Националния референтен списък (НРС) на съвременни български научни издания с научно рецензиране.
Мони искрено вярваше, че студентите трябва да се учат не само в аудиторията, но и в прояви, които им дават възможност да показват и развиват своя потенциал. За него преподаването не беше само професия, а призвание. Мони учеше студентите не само на икономическите постулати, а ги учеше и да разсъждават, да бъдат истински хора.
Като запален турист активно участваше в дейността на Студентското туристическо дружество „Академик“. Привличаше нови участници и успяваше да запали в тях обичта към родината и нейните красоти. Председател на СТД „Академик“ от 2016 г. до 2022 г. На 11 юни 2022 г., на честването на 85-та годишнина на дружеството, бе награден с медал „За особени заслуги“ на Българския туристически съюз.
Дали по ирония на съдбата, или заради свободния избор на неговия дух, Мони ни напусна в деня на основаването на Българския туристически съюз. На 27-28 август 1895 г. на Черни връх във Витоша писателят Алеко Константинов (Щастливеца) поставя основите на организираното туристическо движение в България.

Ценеше истински хората и не ги съдеше по титли и звания, а по човешкото в тях. Протягаше безкористно ръка за помощ на всеки, пожелал да я приеме.

Почивай в мир!
Обичаме те!