Покана за участие в международен конкурс за студентско есе „Ако бях бизнес лидер ... за реализиране на целите за устойчиво развитие на ООН (ЦУР)“


МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА СТУДЕНТСКО ЕСЕ

АКО БЯХ БИЗНЕС ЛИДЕР ... ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ЦЕЛИТЕ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА ООН (ЦУР)

по Проект № 15-2018 Роля на лидерството за постигане на целите за устойчивото развитие“, финансиран от държавната субсидия за научна дейност, присъща на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов, България

Тематични направления:

1. Избор на най-спешната/ите Цел/и за устойчиво развитие на местно ниво

Есетата трябва да са посветени на една или на няколко от най-спешните ЦУР в местната икономическа и социална и екологична среда, където шансътза промяна и и реализиранее най-реален. Есетата могат да са съсредоточени върху една или няколко взаимосвързани ЦУР, които биха могли да бъдат разгледани едновременно.

2. Избор на най-спешната/ите Цел/и за устойчиво развитие на световно равнище

Есетата трябва да разглеждат една или няколко от най-спешните ЦУР на световно равнище, където шансът за иницииране и постигане на промяна и реализиране изглежда най-реалистичен. Есетата могат да са съсредоточени върху една или няколко взаимосвързани ЦУР, които биха могли да бъдат разгледани едновременно.

3. Разработване на подходяща бизнес мисия

Есета трябва да предложат необходими промени в мисията на местния бизнес, специфични индустрии или бизнесана глобално ниво, съобразно една или няколко взаимосвързани ЦУР. Есетата трябва да обясняват как промените в мисията ще помогнат на лидерите на тези фирми да реализират ЦУР.

4. Създаване на нови бизнес модели

Есета биха могли да се съсредоточат върху лидерстки действие при предлагането на нови бизнес модели (за съществуващи или възникващи фирми), които биха улеснили напредък в реализацията на ЦУР.

5. Вътрешни споделени ценности и мобилизиране на човешкия фактор

Есетата трябва да идентифицират ключови вътрешно споделени ценности, необходими за реализиране на ЦУР посредством бизнес и управленски практики и да разясняват как това би могло да бъде постигнато чрез трансформационни действия на лидерите в конкретна икономическа, социални и културна среда.

6. Подпомагане на диалога, мобилизация и партньорства

Есетата трябва да идентифицират основните заинтересовани страни в специфичния контекст и предложат начини и средства (включително лидерски действия), за да се улесни диалога и създаването на подходящи партньорства за реализация на ЦУР.

7. Използване на технологии

Есетата следва да разкриват как бизнес лидерите в тяхната конкретна среда могат да намалят отрицателното въздействие на технологиите, използвани понастоящем или използват нови (екологично и социално отговорени) технологии.

8. Позоваване на придобити ключови компетенции

Есетата трябва да се съсредоточат върху ключовите компетенции на отговорния бизнес лидер, които авторът на есето е натрупал в процеса на обучение, а също и да предоставят информация за добри образователни подходи и практики, които са способствали развитието на тези компетенции.

9. Развиване на нови компетенции

Есетата трябва да се съсредоточат върху ключовите умения на отговорния бизнес лидер, които не са достатъчно обхванати в образованието на автора досега.

10. Предложения за промени в образователните подходи и практики

В есетата следва да се предложат промени в образователните подходи и практики, за да се улесни развитието на отговорното лидерство. Промените могат да бъдат свързани с: образователно съдържание, образователен процес, преподаватели и студенти, организационни и институционални мерки.

Участие в конкурса

В международния конкурс могат да участват студенти, обучаващи се в бакалавърска и магистърска степен по икономика, управление и администрация и други свързани с темата направления.

Правила на конкурса:

  1. Обем на есето до 3600 знака или 2 стандартни страници (А4, TNR 14 pt, 1.5 lines).
  2. В срок до 30 декември 2018 г. есето следва да бъде изпратено на адрес: sdg_sv_essay@uni-svishtov.bg

3. Всеки автор може да участва с едно есе. Авторите следва да посочат име, презиме и фамилия, университет, специалност, курс, факултетен номер и адрес за обратна връзка.

4. Есетата ще бъдат оценявани от жури от преподаватели на Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов и от чуждестранни университети, участващи в проекта.

5. Успешно класиралите се участниците в конкурса ще получат сертификати за участие, а есетата ще бъдат публикувани на CD с ISBN.

Официални езици: български, английски, руски и испански.