Ползотворна визита в University of the Peloponnese, Гърция

Преподаватели от катедра "Счетоводна отчетност" и катедра "Стратегическо планиране" при СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, взеха участие в 6-тата Международна конференция за развитие и икономика I.CO.D.ECON 2024, проведена в периода 11-13 октомври в Университета на Пелопонес, Гърция (подробности: тук).

Форумът предостави ценна платформа за обмен на идеи и добри практики между академични специалисти от различни държави. В хода на дискусиите се разгледаха съвременни икономически и управленски предизвикателства, които са от значение както за световната, така и за регионалната икономика. Участието в тази конференция бе изключително полезно за обогатяване на научния опит и укрепване на сътрудничеството с международни партньори, както и за споделяне на знания в областта на счетоводството и стратегическото планиране, които са ключови за съвременния бизнес.
Създаде се стойностна среда за споделяне на опит и успешни подходи, а участниците имаха възможност да проведат ползотворни срещи, да разширят своите контакти и да обсъдят планове за нови инициативи. В рамките на конференцията беше подписан меморандум за сътрудничество между катедра "Стратегическо планиране" и Факултета по селско стопанство и храни на Университета на Пелопонес. Това сътрудничество открива нови перспективи за научна и академична обмяна, като ще способства за развитието на иновации и устойчиви проекти в тези сфери.

Факултетът по селско стопанство и храни към Университета на Пелопонес е водещ академичен и изследователски център, който съчетава традиционни знания с иновативни технологии в аграрния сектор.
Факултетът предлага модерни програми в области като агроекология, биотехнологии, управление на природните ресурси и хранителна безопасност. Със своята съвременна база, библиотека, лаборатории и съоръжения за практическа работа, както и обширни площи за полеви изследвания, той предоставя на студентите възможност за висококачествено обучение и подготовка.

Факултетът активно участва в научни проекти и сътрудничи с международни изследователски институции и местни производители, подпомагайки развитието на устойчиво земеделие и хранителни технологии.
С декана на Факултета по селско стопанство и храни към Университета на Пелопонес проф. д-р Димитриос Петропулос ни свързва дългогодишно партньорство, като той е голям приятел на България и на Стопанска академия "Д. А. Ценов" – Свищов. Неговата подкрепа и сътрудничество допринасят значително за укрепването на научните и академични връзки между двете институции. Деканът е съпредседател на международния научен форум "Световни и национални бизнес трансформации – проактивни управленски, финансово-счетоводни и планови решения", който ще се проведе следващата седмица в Свищов.
За повече информация: тук